Mezőgazdasági közmunka önköltsége

Kérdés: A Start közmunkaprogramban zöldséget, gyümölcsöt termelnek közmunkás dolgozóink. A megtermelt zöldséget az üzemi konyhára beszállítjuk, és közétkeztetésre használjuk fel. Milyen kötelező nyilvántartásokat kell vezetnünk, és a könyvelésben hogyan kell szerepeltetni? Milyen módon kell szabályozni az önköltségszámítást ebben az esetben, ugyanis a munkabért és a dologi kiadásokat is 100%-os mértékben megtéríti részünkre az állam.
Részlet a válaszából: […] ...végzett munkák),– kézi műveletek.5. Igénybe vett külső szolgáltatás értéke.6. Gépek, szerszámok értékcsökkenése.7. Gépek biztosítási díjai stb.A mezőgazdasági erőgépek tüzelő- és kenőanyag-fogyasztási normáit a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet 4....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2013. március 19.

Házipénztár kialakítása

Kérdés: Költségvetési szerv házipénztárának kialakításához milyen biztonsági előírásokat, szabályokat kell figyelembe venni, milyen jogszabály vonatkozik erre?
Részlet a válaszából: […] ...ahol mind a kötelező belsőelőírások szükségszerűvé teszik, mind az anyagi lehetőségek megengedik, aházipénztár védelmi rendszerének biztosítását megállapodás keretében biztonságiszolgálattal, illetve biztonsági riasztó beszerelésével is elláthatják.A...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. március 16.

Étkezési térítési díj

Kérdés: A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 146. § (4) bekezdés f) pontja szerint a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés szabályait kell alkalmazni – ha külön jogszabály másként nem rendelkezik – a középfokú iskolai menzai ellátás keretében. A 148. § (3) bekezdése szerint a gyermekek napközbeni ellátása intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege. 1. Ezt a szabályt kell-e alkalmazni a középfokú iskolában menzai ellátást igénybe vevő, de normatív kedvezményben nem részesülő diák térítési díjának megállapítására, tehát csak a nyersanyagköltséget kell megtéríttetni, vagy a teljes önköltséget? 2. Konyhával nem rendelkező középfokú oktatási intézmény köteles-e megszervezni a menzai ellátást? 3. Külső szolgáltató által biztosított menzai ellátás esetén a menzai adag teljes ellenértéke figyelembe vehető-e nyersanyagköltségként (az ugyanis rezsit is tartalmazó összeg), vagy a szolgáltatótól szükséges adatszolgáltatást kérni, hogy mennyi egy adag árából a nyersanyagköltség (mely adatot esetleg nem szívesen ad meg)? Külső szolgáltatótól igénybe vett menzai szolgáltatást az önköltség-számítási szabályzatban kell-e szabályozni?
Részlet a válaszából: […] ...óvodaiéletrendjét, iskolai tanulmányi rendjét pihenőidő, szabadidő, testmozgásbeépítésével, sportolási, étkezési lehetőség biztosításával életkorának ésfejlettségének megfelelően alakítsák ki". Ha a gyermek, tanuló él ezzel ajogával, és...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. október 20.