Dolgozók részére természetben biztosított étkezés adózása és könyvelése

Kérdés: Saját konyhán a dolgozók részére cafeteriajuttatásként természetbeni étkezést biztosítunk, illetve az intézményeink vásárolt étkezésként a megvásárolt élelmiszert biztosítják ingyenesen a dolgozóik részére természetbeni étkezésként. Hogyan kell helyesen könyvelni ezeket a természetbeni étkezéseket, illetve fel kell adni a KIRA rendszerbe mint személyi juttatást?
Részlet a válaszából: […] ...nevére szóló bizonylat, számla alapján, annak megtérítésével, vagy a munkáltató, vagy az étkezőhelyet üzemeltető által kibocsátott utalvány/elektronikus adathordozó ellenében.Amennyiben az intézmény vásárolt élelmezésként, természetbeni formában...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2016. július 12.

Cafeteriaként nyújtott természetbeni étkezés

Kérdés: Saját konyhán a dolgozók részére cafeteriajuttatásként természetbeni étkezést biztosítunk a dolgozóink részére, illetve az intézményünk által megvásárolt élelmiszert biztosítjuk ingyenesen a dolgozóik részére természetbeni étkezésként. Hogyan kell helyesen könyvelni ezeket a természetbeni étkezéseket, illetve fel kell-e adni a KIRA rendszerbe mint személyi juttatást?
Részlet a válaszából: […] ...cím 6-7. alpontja szerint történik.A másik módja a dolgozóknak nyújtott természetbeni étkeztetésnek az intézményen belül az, ha utalványokat adnak ki. A dolgozók az utalványokat leadják az étkezéskor, mintegy azzal "fizetik" ki az elfogyasztott étel árát. Ebben...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2016. június 21.

Munkahelyi étkeztetés támogatása és Erzsébet-utalvány juttatása

Kérdés: Intézményünk szociális szolgáltatást végez, és a bentlakó ellátottaink, valamint szociális étkezőink részére saját konyha üzemeltetésével biztosítjuk az élelmezést. Munkavállalóink egy része kedvezményes étkeztetésben részesül (munkakörük alapján). Ők az alapanyag 70%-át térítik számla ellenében – a hiányzó részt az intézmény, munkahelyi étkeztetés címén, természetbeni juttatásként biztosítja részükre. Az intézmény 2013-ban valamennyi munkavállalójának egységesen 8 ezer Ft/hó értékben Erzsébet-utalványt biztosított béren kívüli juttatásként. A kedvezményes étkeztetésben lévő munkavállalók intézmény által viselt részét figyelembe kell-e venni az Erzsébet-utalvány biztosításakor, összeadódik-e az adómentesség határának számításában? A KIR rendszerbe a munkahelyi étkeztetés munkáltató által megfizetett részét kell csak felvinni, mint béren kívüli juttatást? Lehet-e a dolgozóknak adott utalvány összege eltérő pl. munkakörök szerint? Figyelembe lehet-e venni a másik béren kívüli juttatás meglétét az adandó utalvány összegénél?
Részlet a válaszából: […] ...az említett értékben és célra felhasználható – a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott – utalványt, elektronikus adathordozót is], és/vagy– Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. szeptember 2.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: A Megyei Közgyűlés 2011 februárjában döntött az intézményei átszervezéséről. 2011. május 1-jétől a közgyűlés beolvadással megszüntetett négy egészségügyi intézményt, melyeknek a Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház a jogutód intézménye, és a megszűnő intézmények a kórház telephelyei lettek. A megyei kórházban mint központban az élelmezési szolgáltatást, kiszervezett tevékenység keretén belül, külső intézet látja el mind az ellátottak, mind az alkalmazottak vonatkozásában. A négy telephelyen azonban saját konyhát üzemeltetnek, amely biztosítja az étkeztetést az ellátottak és alkalmazottak részére. A dolgozók részéről fizetendő étkezési díj a kiszervezett és a saját konyhai étkezés esetében telephelyenként is más és más pénzösszegbe kerül. A fentiekkel kapcsolatban kérdéseink: - Az egyenlő bánásmód követelményének megsértése nem áll-e fenn a fentiek miatt? - Egy intézményen belül megvalósulhat-e az, hogy egy tevékenység kiszervezettként és sajátként is üzemel, illetve a dolgozók által térített étkezési díj összegét lehetséges-e telephelyenként meghatározni, vagy egységesíteni kell? Követelmény-e, hogy az étkeztetés a telephelyeken is kiszervezett tevékenység legyen, és az alkalmazottak részére egységes térítési díjat kell-e meghatározni?
Részlet a válaszából: […] ...ételfogyasztás vagy fogyasztásrakészétel révén juttatott jövedelemből (ideértve a kizárólag az előzőekigénybevételére jogosító utalvány, készpénz-helyettesítő fizetési eszközformában az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. augusztus 9.

Melegétkeztetés

Kérdés: Intézményünk saját konyhát üzemeltet. Van-e lehetőség arra, hogy a munkavállalóknak a melegétkeztetés formájában juttatott bevételt "megossza" az alábbiak szerint: munkahelyi étkeztetés igénybevétele esetén 9000 Ft természetbeni juttatás, illetve 9000 Ft értékű melegétel-utalvány. Tehát van-e mód arra, hogy kedvezményes (25%) adókulccsal a munkavállalóknak havonta a melegétkeztetés formájában juttatott bevételt a fentiek szerint juttassa?
Részlet a válaszából: […] ...étkeztetés vagy közétkeztetés nyújtása révén juttatottbevétel és a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalvány is. Atörvény nem rendelkezik arról, hogy a melegétkeztetést a felsorolt juttatásiformák közül csak egyféle formában lehet...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. január 11.

Étkezési utalvány befogadóhelye

Kérdés: Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy egy saját konyhával rendelkező egészségügyi intézmény melegétkezési utalvány befogadóhelye legyen?
Részlet a válaszából: […] ...a saját konyhával rendelkező egészségügyiintézmény melegétkezési utalványt befogadó partner kíván lenni, akkorvalamelyik utalványgyártó és -forgalmazó céggel fel kell vennie a kapcsolatot,ki kell töltenie egy adatlapot, amit vagy az interneten, vagy a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. december 22.

Természetbeni juttatás

Kérdés: Saját konyhával rendelkező oktatási intézmény vagyunk. A költségvetésünkben 12 000 Ft/hó természetbeni juttatást tervezhettünk dolgozóink étkeztetésére. A munkahelyi vendéglátást igénybe vevőnél a havi étkezési díj csak 10 000 Ft. A maradék 2000 Ft-ból más, vendéglátóhelyről is elfogadható-e a megfelelően kiállított számla?
Részlet a válaszából: […] ...és munkahelyen,vagy annak közelében történnie. Lehetőség van arra, hogy kizárólag eszolgáltatás igénybevételére jogosító, étkezésiutalvány-forgalmazókutalványainak juttatásával tegyen eleget a munkáltató a jogszabályban leírtfeltételek szerint....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. június 30.

Természetbeni juttatás

Kérdés: Saját konyhával rendelkező oktatási intézmény vagyunk. Kérdésem, hogy akik nem veszik igénybe az iskolán belüli étkeztetést, kaphatnak-e melegétel-utalványt?
Részlet a válaszából: […] ...bevételének a havi 12 000 forintot meg nem haladó része, illetve akizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány formájábanjuttatott bevételének a havi 6000 forintot meg nem haladó része.A melegétkeztetést a munkavállaló úgy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. március 17.

Étkeztetés számlázása

Kérdés: Dolgozóink egy része saját konyhán étkezik és szeretné igénybe venni a melegétkezési hozzájárulást. Hogyan kell kiállítani az áfás számlát? Külön kell-e a hozzájárulás összegéből és az azon felüli részről a számlát kiállítani?
Részlet a válaszából: […] ...hozzájárulást kap, annaknyújtása több módon történhet. Ezt vagy úgy teheti meg a munkáltató, hogy akonyhán meleg ételre beváltható utalványt bocsát dolgozója rendelkezésére, vagyúgy, hogy ha a dolgozó idegen konyhán étkezik, akkor a munkáltató a sajátnevére...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. április 26.

Étkezési hozzájárulás számviteli elszámolása

Kérdés: Étkezési hozzájárulás elszámolása számvitelileg hogyan történik, amennyiben a dolgozó nem az étkezési utalványt veszi igénybe (3500 Ft), hanem a saját konyhán a melegétel-fogyasztást (6000 Ft). Az előirányzat az étkezési hozzájárulásra van megtervezve, de mik a felhasználáshoz kapcsolódó tételek?
Részlet a válaszából: […] A saját konyhánál a melegétel-fogyasztáshoz igénybe vett munkáltatói étkezési hozzájárulást bruttó módon személyi juttatásként és dolgozói térítési díjként kell elszámolni.A saját konyha működtetésével kapcsolatos kiadásokat a 62. Konyha és a 71. Alaptevékenység...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. november 2.
1
2