Részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek adóalanyisága az általános forgalmi adó szempontjából – megszűnik az adószám?


Önkormányzatunknál az addig 10 önállóan gazdálkodó intézmény közül ez év július 1-jétől 9 intézmény részben önállóan működik tovább. Meg kell-e szüntetni a már átalakult, részben önálló intézmények jelenlegi adószámát, vagy marad a régi adószám, és továbbra is készíti az adóbevallását, szerződést köthet, számlát állíthat ki?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2008. augusztus 19-én (100. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 2108

[…] nyilvántartásában, jogi személy, így jogképes. Ebből a szempontból adóalanyisága nem kérdőjelezhető meg. Az adóalanyiság másik feltétele a saját név alatt folytatott gazdasági tevékenység. A részben önálló költségvetési szerv ugyan szakmailag önálló, de gazdálkodási feladatainak jellege, nagysága és az ehhez rendelkezésre álló feltételek alapján nem célszerű, illetve indokolt gazdaságilag önállóan, elkülönített gazdasági szervezettel működtetni. Ettől függetlenül az előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság szempontjából lehet akár teljes jogkörrel, akár részjogkörrel rendelkező. A jogi személyiséget és szakmai önállóságot ez sem érinti. Elképzelhető olyan eset, hogy a szakmai önállóság megtartása nem igényel például szerződéskötési jogosultságot, ezért az alapító ezt a jogot korlátozza. Nem kizárt annak a lehetősége, hogy a részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerv az alapító döntése alapján saját neve alatt ne legyen jogosult gazdasági tevékenység végzésére. Egy másik intézmény által, illetve részére történő számlázás akkor elfogadható, ha ez a másik intézmény rendelkezik szerződéskötési jogosultsággal az ügyletre nézve. Saját név […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.