Önkormányzati lakásfenntartási támogatásból letiltható-e az önkormányzat által kiszámlázott szemétszállítás díja, ha az ügyfél nem fizette be?


Községi önkormányzatunk nevében kérem, nyújtsanak segítséget abban, hogy az önkormányzat által megállapított lakásfenntartási támogatásból (normatív, illetve méltányossági) letiltható-e, és ha igen, milyen mértékben az önkormányzat által kiszámlázott (az ügyfél által be nem fizetett) szemétszállítás díja?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2008. december 2-án (105. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 2215

[…] igénybevételi kötelezettséggel nyújtja, a szolgáltatás igénybevételéért pedig az ingatlantulajdonos köteles megfizetni az önkormányzati rendeletben meghatározott közszolgáltatási díjat. A hulladékkezelési közszolgáltatási díj (szemétszállítási díj) megállapítására vonatkozó előírásokat törvény, illetve kormányrendelet tartalmazza, az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettséget, az alkalmazható díj legmagasabb mértékét, megfizetésének rendjét, az esetleges kedvezményeket vagy a szolgáltatás ingyenességét az önkormányzat határozza meg rendeletében. A lakásfenntartási támogatás folyósítását nem lehet ahhoz kötni, hogy az önkormányzat által szervezett helyi közszolgáltatás díját az annak fizetésére kötelezett, egyben lakásfenntartási támogatásra jogosult megfizette-e, illetve a meg nem fizetett szemétszállítási díjat nem lehet a folyósítandó lakásfenntartási támogatás összegébe betudni, vagy abból levonni. A szemétszállítási díj érvényesítésének, behajtásának szabályait a jogszabályok részletesen meghatározzák. A közszolgáltatási díjat csak a jogszabályok által lehetővé tett keretek között és eljárási rendben lehet érvényesíteni. A hulladékgazdálkodási tv. 26. § (1) bekezdése kimondja, hogy a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek. A hivatkozott paragrafus szabályozza továbbá a tartozás érvényesítése érdekében követendő eljárási rendet, melynek keretében először is a díjhátralék keletkezését […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.