TDM szervezeti tagdíj


Egy turisztikai nonprofit szolgáltató korlátolt felelősségű társaságot (TDM szervezet) alapított három önkormányzat, két másik gazdasági társaság részvételével. A három önkormányzat tulajdoni hányada 75%. A tulajdoni hányad fejében a mi önkormányzatunknak 400 000 Ft pénzbeli hozzájárulást kellett befizetni, valamint – a társasággal kötött megállapodás alapján – évente a településen befolyt idegenforgalmi adó függvényében (a társaság működésének biztosítására) tagdíjat is kell fizetni, amelynek összege minimum 1 000 000 Ft/év.
Szíveskedjenek szakmai véleményt adni arra vonatkozóan, hogy a befizetett tagdíjra vonatkozik-e az Áht. 13/A. § (2) bekezdés szerinti számadási kötelezettség, vagy csak abban az esetben kell a felhasználásról számot adni a szervezetnek, ha a megállapodásban az önkormányzat által fizetendő összeg működési támogatásként szerepel?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2011. szeptember 20-án (153. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 2999

[…] felelősségű társaságként jött létre, amelynek többségi tulajdonosa az önkormányzat. Az önkormányzat a társaság tulajdonosaként átadott pénzeszközt adhat át általános működési támogatásként akkor, ha a kft. annak ellenében nem nyújt szolgáltatást a támogatónak. Ha nyújt szolgáltatást, akkor szolgáltatásnyújtás ellenértékének kell az átutalt pénzösszeget tekinteni számvitelileg is, és adójogilag is. Az átadott pénzeszköz felhasználását, illetve a kft. gazdálkodását […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.