Nyári gyermekétkeztetés


Önkormányzatunk pályázat útján nyert állami támogatásból és önkormányzati saját forrásból valósítja meg a nyári szociális gyermekétkeztetést. Az étel előállítása az önkormányzat konyháján történik. Az étel előállításával kapcsolatosan felmerülő áfát nem helyezzük levonásba (elkülönítjük az ezzel kapcsolatos beszerzéseket). Az étkezés igénybevételét meg kell-e jeleníteni a könyvelésben? Ki kell-e mutatni a szociális juttatások kiadásai között mint természetben nyújtott juttatás, és ezzel egy időben ugyanilyen összeggel a konyha bevételei között áfa nélkül, figyelemmel az Áfa-tv. 120. §-ában foglaltakra? (Ha nem vonjuk le a beszerzésre jutó áfát, akkor a szolgáltatás igénybevételéért sem kell felszámítani.) Amennyiben könyvelni kell, kérem, hogy az alábbi konkrét példán szíveskedjenek bemutatni. Példa:
1. A gyermekek által igénybe vett étkezés önköltsége (nyersanyag + rezsi + vissza nem igényelhető áfa) 500 000 Ft. A gyermek nem fizet térítési díjat, mivel a felmerült költségből 400 000 Ft-ot az állami költségvetés, 100 000 Ft-ot az önkormányzat térít. Az önkormányzat saját konyháján saját költségvetésén belül történik az étkeztetés lebonyolítása.
2. A fenti példát követve mi történik akkor, ha nem az önkormányzat üzemelteti a saját konyháját, hanem az önkormányzat által létrehozott önállóan működő intézmény, amelynek alapfeladata a gyermekétkeztetés, szociális étkeztetés lebonyolítása? Ez az intézmény sem vonja le és nem fizet az ingyenes étkeztetés után áfát. Az állami támogatást az önkormányzat kapja.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. június 12-én (165. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3203

[…] szakfeladaton javasoljuk kimutatni. A szakfeladaton elszámolt bevétel lesz az állami támogatás. A kiadások és a folyósított támogatás közötti különbözetet arról a szakfeladatról kell átvezetni, ahonnan a saját forrást biztosították. Ha saját főzőkonyhán biztosítják az étkeztetést, akkor helyesen járnak el, hogy az étel beszerzésével, előállításával kapcsolatos kiadások áfáját nem helyezik levonásba. Ha az előzetesen felszámított adót nem vonták le, akkor az ingyen adott étel után nem keletkezik áfafizetési kötelezettségük. Abban az esetben, ha az önkormányzat vásárolja – saját alapítású önálló adószám alá tartozó intézményétől – az ételt, akkor az ételt előállító intézmény áfás számla ellenében adja el az önkormányzatnak azt, és az étel ellenértékét a bevételei között könyveli (912-es számlacsoport) fizetendő áfára. Ebben az esetben a főzőkonyha levonhatja a beszerzésre jutó áfát. Nem levonható áfa az önkormányzatnál keletkezik. Az önkormányzat a főzőkonyha számláját részben támogatásból, részben saját forrásból fogja kiegyenlíteni, és ugyanúgy az 583-as főkönyvi számlára és a 889201-es szakfeladatra könyveli […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.