Lakás-bérbeadási céllal felújított önkormányzati ingatlan


Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő ingatlant a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvtv.) 3. §-a (1) bekezdésének 19. bd) alpontjának megfelelően 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társasága részére vagyonkezelésbe adná annak érdekében, hogy a társaság az ingatlan teljes körű felújítását követően az ott kialakításra kerülő lakásokat bérbeadás útján hasznosítsa. A felújításhoz szükséges fedezet egy részét a 2012/21/EU bizottsági határozatnak megfelelő támogatásként adná az önkormányzat. A másik megoldási lehetőség, hogy az önkormányzat saját hatáskörben a teljes fedezet biztosításával valósítaná meg az építési beruházást, és azt követően adná vagyonkezelésbe a lakásokat magában foglaló ingatlant. A fenti konstrukciókkal kapcsolatban az alábbi adójogi kérdések merültek fel:
1. Az Mhötv. 109. §-ának (4) bekezdésében foglaltak szerint az önkormányzat rendeletében foglaltak alapján a vagyonkezelésbe adás történhet ellenérték fejében vagy ingyenesen. A vagyonkezelői jog ingyenes alapítása esetében keletkezik-e áfafizetési kötelezettség, ha igen, mi lesz annak alapja?
2. Az Mhötv. 109. §-ának (6) bekezdése alapján a vagyonkezelő a vagyon felújításáról, pótlólagos beruházásáról legalább a vagyoni eszközök elszámolt értékcsökkenésének megfelelő mértékben köteles gondoskodni, és e célokra az értékcsökkenésnek megfelelő mértékben tartalékot képezni. Amennyiben a vagyonkezelői jogot visszterhesen alapítják a felek, és annak ellenértékét az Mhötv. 109. §-ának (6) bekezdésén túli beruházásban határozzák meg, úgy keletkezik-e áfafizetési kötelezettség, ha igen, mi lesz annak alapja?
3. Amennyiben a vagyonkezelő – idegen tulajdonban lévő ingatlanon végzett beruházásként – valósítja meg az építési beruházást, akkor az azzal kapcsolatos áfát visszaigényelheti-e?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. július 3-án (166. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3204

[…] a beszerzett terméket, szolgáltatást. Az ingyenes termékértékesítés (Áfa-tv. 11. §), illetve ingyenes szolgáltatás (Áfa-tv. 14. §) akkor keletkeztet az átadónál áfa­fizetési kötelezettséget, ha az előállítással, beszerzéssel kapcsolatos áfát levonásba helyezték. Az Áfa-tv. 120. §-ának előírásaiból adódóan, ha előre tudják, hogy az ingatlant ingyenesen fogják átadni, akkor az a helyes eljárás, ha a felújítással kapcsolatos költségek áfáját nem helyezik levonásba. Ha az ingatlan létesítésével, felújításával, karbantartásával, fenntartásával kapcsolatban a korábbi években az önkormányzat áfát vont le, akkor az ingyenes vagyonkezelésbe adás, használatba adás miatt keletkezik adófizetési kötelezettség. Az ingyenes átadásoknál az adó alapja szolgáltatásnyújtás esetében az az összeg, amely a teljesítés érdekében kiadásként felmerült, termékértékesítés esetében a teljesítéskor megállapított beszerzési ár, ilyen ár hiányában pedig a teljesítéskor megállapított előállítási érték. 2. Ha a vagyonkezelői jogot visszterhesen alapítják, és annak ellenértékét a vagyonkezelő az általa végzett kötelezőn felüli beruházással egyenlíti ki, akkor az áfa alapjának meghatározásakor mindkét ügyletet önállóan kell figyelembe venni, szokásos piaci áron (Áfa-tv. 66. §). 3. A harmadik kérdésnél figyelembe kell venni, hogy a beruházás értékét az önkormányzatnak kell a könyveiben aktiválni, hiszen az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa. A vagyonkezelő az értéknövelő beruházásokat piaci értéken (feltehetően bekerülési értéken) számlázza áfásan az önkormányzatnak. Ebből következően a beruházás áfáját levonásba helyezheti. Nem kerülhetjük ki, hogy reagáljunk a kérdés azon kitételére, miszerint az építési beruházás […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.