Önkormányzat által termelt mezőgazdasági termékek értékesítése


Önkormányzatunk teljes mértékben támogatásból mezőgazdasági termékeket állít elő. Ha a támogatási részt levesszük, az így megtermelt termékek önköltsége nulla lesz. A megtermelt termék (zöldség) egy részét saját konyhának szeretnénk átadni, a megmaradó részt értékesítjük, illetve szociális juttatásként használjuk fel. A konyhát nem az önkormányzat, hanem egy általa alapított költségvetési szerv üzemelteti.
Milyen áron és hogyan adjuk át az így megtermelt zöldségeket (térítésmentesen vagy számlázva)? Hogyan történik ennek a számviteli, könyvviteli elszámolása?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. július 3-án (166. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3210

[…] üzembe helyezése, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása, átalakítása, eredeti állagának helyreállítása során közvetlenül felmerültek; b) az előállítással, továbbá a szolgáltatás végzésével, nyújtásával bizonyíthatóan szoros kapcsolatban voltak, továbbá c) az eszközökre (termékre), tevékenységekre, szolgáltatásokra megfelelő mutatók, jellemzők segítségével elszámolhatók. Az előállítási költségek között kell elszámolni – és így a bekerülési (előállítási) érték részét képezi − az idegen vállalkozó által megvalósított beruházáshoz az önkormányzat mint beruházó által biztosított (az idegen vállalkozó felé nem számlázott) vásárolt anyag bekerülési (beszerzési) értékét, továbbá a saját előállítású termék, nyújtott szolgáltatás közvetlen önköltségét a vásárolt anyag, a saját előállítású termék tényleges beépítésekor, illetve a szolgáltatásnyújtással egyidejűleg. A közvetlen önköltség részét képezik a fentiek alapján pl. a vetőmag, palántavásárlás, igénybe vett bérmunka, vásárolt eszközök, gépek, a termelésben részt vevő saját dolgozók bére, járuléka, öntözés stb. költsége. A felmerült kiadásokat a megfelelő költségnemeken kell elszámolni, majd önköltségi áron a készterméket készletre kell venni, és innen történik a felhasználás. – Termelés során felmerült kiadások elszámolása T 51,57 – K 311, 321   – Késztermék készletre vétele T 251 – K 41331   – Készletfelhasználás T 41331 – K 251   – Térítésmentes átadás (szociális juttatás) T 41331 – K 59832 T 59832 – K 251 – Termékértékesítés miatti készletfelhasználás T 4123 – K 251   – Értékesítés bevétele T 321 – K 91221   – Értékesítés áfa bevétele T 321 – K 91923   Abban az esetben, ha a konyhát az önkormányzat által alapított intézmény üzemelteti, akkor lehetséges […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.