Víziközmű-beruházás áfalevonása


Az önkormányzat és az önkormányzat tulajdonát képező közművagyont hasznosító, 100%-ban önkormányzati tulajdonú kft. (továbbiakban: kft.) a köztük fennálló, üzemeltetésre irányuló szerződést megszüntetni kényszerült, és az önkormányzatnak a közművagyont más gazdálkodó szervezet – XY Zrt. – részére üzemeltetésre átadni. A szerződés megszüntetésének oka a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (továbbiakban: Vsztv.) 2012. július 1-jétől hatályos módosítása, amely szerint a 2012. július 30-án víziközmű-szolgáltatást végzők kötelesek 2013. május 31-ig víziközmű-szolgáltatói működési engedély iránti kérelmet benyújtani a Magyar Energia Hivatalhoz. A kft., mivel a Vsztv. 36. §-ának (1) bekezdése szerinti feltételt nem tudja teljesíteni, nem kaphat működési engedélyt, így az önkormányzatnak új üzemeltetőt kellett keresnie. A közmű­vagyont létrehozó beruházás abban az időszakban – 2004. január 1. és 2007. december 31. között – történt, amikor az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (régi Áfa-tv.) a beruházáshoz kapcsolódó beszerzési áfát nem engedte levonásba helyezni.
Az önkormányzat a beruházással létrejövő közművagyont 50 évre alapított vagyonkezelői jog alapján adta át a kft.-nek, mely átadásra tekintettel az önkormányzat nagy összegű fizetendő áfát vallott be, egyidejűleg élt az Áfa-tv. 269. §-ának (5) bekezdésében utólagosan biztosított adólevonási joga gyakorlásának lehetőségével. A fentiekkel kapcsolatban kérdezzük, hogy keletkezik-e a kft.-nek áfafizetési kötelezettsége a vagyonkezelői jog megszüntetése kapcsán? Továbbá, hogy ha az önkormányzat által fizetendő adó az ügylet meghiúsulása okán csökken, ez kihatással van-e az Áfa-tv. 269. §-ának (5) bekezdése alapján gyakorolt adólevonási jogra, amely a törvény szerint a közművagyon hasznosításából eredő fizetendő adó erejéig áll fenn? Jól gondoljuk, hogy a jogszerűen gyakorolt adólevonási jog utóbb nem enyészhet el?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. november 20-án (172. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3319

[…] levonható előzetesen felszámított adó összegét érintő különbözet rendezésére a (2)-(4) bekezdések alkalmazandók.Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése alapján, ha az (1) bekezdésben említett változás eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összegét a különbözet csökkenti, az adóalany köteles a különbözetet úgy figyelembe venni, mint a 131. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adó összegét növelő tételt abban az adómegállapítási időszakban – a (3) bekezdésben meghatározott eltéréssel -, amelyben az (1) bekezdésben említett változás bekövetkezik.A fentiek alapján az önkormányzat és a kft. közötti szerződés megszüntetése kapcsán, feltéve természetesen, hogy az adott esetben az Áfa-tv. 78. §-a (1) bekezdésének a) pontjában írtak is teljesülnek, azaz a felek gondoskodnak az ügyletről kiállított számla érvénytelenítéséről, az adott esetben alkalmazható lesz az Áfa-tv. 77. §-a (2) bekezdésének b) pontja. A meghiúsult ügylet kapcsán korábban megállapított fizetendő adó csökkenését az önkormányzat az Áfa-tv. 78. §-ának (3) bekezdése szerint mint fizetendő adót csökkentő tételt veheti figyelembe abban az adómegállapítási időszakban, amelyben a kötelezett (jelen esetben az önkormányzat) a módosító számlát a jogosult rendelkezésérre bocsátja. A kft.-nek a módosító számla alapján az előzetesen felszámított adó csökkenését az Áfa-tv. fent idézett 132. §-ának (2) bekezdésében meghatározott időpontban, mint fizetendő adót növelő tételt kell figyelembe vennie.Az Áfa-tv. 269. §-ának (5) bekezdésére tekintettel […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.