Presszó bérbeadása


Művészeti intézményünk könyveléssel kapcsolatban szeretne segítséget kérni. A számvitel 2014. évi változása miatt egy gazdasági esemény lekönyvelése komoly probléma számunkra. 2013-ban intézményünk az épületében található művészpresszót bérbe adta egy zrt.-nek. A bérlő átalakította, felújította a helyiséget. Előzőleg létrejött egy bérleti szerződés a felek között, miszerint a bérleti díj 50 000 Ft + áfa. A felújítás összege 4 897 403 Ft + áfa, melyről a zrt. 2013. december 31-én a számlát kiállította. A munkálatok műszaki átadás-átvétele, használatbavétele 2013-ban megtörtént. A szerződés szerint a bérlő 8 évi időtartam alatt bérleti díjat nem fizet, a felújítási költséget "lelakja". A színház a bérleti díjról havonta számlát állít ki, melynél a fizetés módja kompenzáció. A felújítási költség áfáját 2013-ban (IV. n. évben) visszaigényeltük, a tárgyévi bérleti díjat terhelő áfát folyamatosan befizetjük.
A 2013. évi mérlegben a felújítás nettó összege szerepel az alábbi módon:
- hosszú lejáratú szállítói tartozásként 4 285 403 Ft,
- egyéb rövid lejáratú kötelezettségként 612 000 Ft.
2013. december 31-ével az ingatlan értékét megnöveltük a 4 897 403 Ft-tal.
2014-ben a kötelezettségeknek folyamatosan csökkenni kellene az aktuális bérleti díjakkal, viszont beruházási kiadásként már nem kellene megjelennie, hiszen akkor duplán kerülne a felújítás-nyilvántartásba. Mivel 2014-től nem könyvelünk szállítói tartozást, de a mérlegben szerepel nyitóként, kérdésünk az, hogyan tud csökkenni a szállítói tartozás, ha nincs mögötte pénzmozgás? Illetve a kompenzálást a két számla összerendezésével hogyan kell elvégezni, mivel a beruházás nettó értéken van nyilvántartva, a bérleti díjról kiállított számlát bruttó értéken tudjuk csak hozzárendelni. Kérjük szíves segítségüket a konkrét könyvelési tételek részletes leírásával kapcsolatban. Bárhová is fordultunk (Kincstár, önkormányzat stb.), nem tudtak segíteni, miután a gazdasági esemény egyik része 2013-ban, a további részek 2014-től teljesülnek.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. november 25-én (204. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3836

[…] áfát jogszerűen helyezték levonásba 2013-ban.Azt is helyesen tették, hogy hosszú, illetve rövid lejáratú kötelezettségként mutatták ki a felújítás összegét. A kötelezettségnek a 2014. évi nyitó főkönyvi adatok között is meg kellett jelenni.A bérleti díjat vevőkövetelésként kell a könyvekben kimutatniuk, és a kötelezettséget az aktuális havi bérleti díjakkal kell folyamatosan csökkenteniük.A beruházásra nem kell, nem is szabad könyvelniük 2014-ben, hiszen az már 2013-ban megtörtént.A szállítói kötelezettség tartalmazza az általános forgalmi adó értékét is, ahogyan a vevőkövetelés is. Ez a szabály volt érvényes 2013-ban és 2014-ben is, ezért az összevezetés nem okozhat számviteli problémát. Ezt a kérdést nem befolyásolja az a tény, hogy 2013-ban nettó értékben aktiválták a beruházást, hiszen a beruházási, állományi számlákat nem érinti a 2014. évi könyvelés.A tárgyévi bérleti […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.