Önkormányzati vagyon átadása


1. A községben az áramszolgáltató tulajdonában lévő közvilágításon, vagyis a villanyoszlopokon az önkormányzat kicseréltette a lámpatesteket energiatakarékosra (a régi lámpatestek, oszlopok az áramszolgáltató tulajdonában vannak) 6 300 000 Ft + áfa áron. Ez a kiadás beruházásnak vagy karbantartásnak minősül? Ilyen esetben ezeket a lámpatesteket térítésmentesen át kell adni az áramszolgáltató részére? Hogyan kell ezeket a műveleteket lekönyvelni?
2. Óvodai étkezési díjról számlát állítunk ki 2 példányban, egyik a vevőé, másik a könyvelésé. Kell készíteni egy harmadik tőpéldányt is a bizonylatok közt?
3. Az önkormányzatnál a pénztár vezetése a könyvelési programban történik. A kiadási és bevételi pénztárbizonylatból egy példányt állítunk ki, ami a könyvelésben megtalálható. Kell-e második példányt kinyomtatni és elhelyezni a számviteli bizonylatok közt?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. december 16-án (205. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3844

[…] vagyonelem tulajdonjoga kerül ingyenesen átruházásra.Az idézett jogszabály alapján tehát van lehetőség arra, hogy ingyenesen adják át a lámpatesteket az áramszolgáltatónak. Feltételezzük, hogy az átadás a beszerzést követően rövid időn belül megtörtént. Az Önök esetében sem beruházásnak, sem felújításnak nem tud minősülni az eszköz, hiszen nem szolgálja éven túl az önkormányzat tevékenységét, nem marad a könyveikben. A számvitelben készletcsökkenésként és rendkívüli ráfordításként javasoljuk elszámolni az ügyletet.A számla példányszámát jogszabályi előírás nem szabályozza. Egy példányt át kell adni a vevőnek, és további példány kell, hogy maradjon a számlakibocsátónál. Sajnos a kérdés pontatlan. Nem tudjuk, hogy a számlákat számítógépes programmal állítják-e ki vagy számlatömbben. A számlatömbök többnyire háromlaposak és van tőpéldányuk, amit nem szabad kitépni. A számítógépes programmal előállított bizonylatok esetében a program biztosítja a számlák archiválását, megőrzését, illetve az adatok mentését biztosítani kell. A saját bizonylati szabályzatukban kell szabályozni, hogy hány példányt állítanak elő, azokat kik kapják, mi a bizonylat útja, illetve hogy milyen módon kell gondoskodni a bizonylat megőrzéséről, papíralapon vagy elektronikus úton.A bevételi és kiadási pénztárbizonylatok számítógépes programmal történő előállítása során a szigorú számadást a program biztosítja. A programból előállíthatónak, […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.