Kapott biztosíték elszámolása


A 2013. évi könyvviteli mérlegben a 139. soron szerepel a 48111 költségvetési intézményi függő bevétel, amely a közbeszerzési szerződések teljesítésének biztosításául szolgáló és visszafizetési kötelezettségként jelentkező teljesítési biztosítékokat tartalmazza.
A visszafizetendő teljesítési biztosíték ugyanakkor a 449 egyéb rövid lejáratú kötelezettségek között nem került előírásra. A rendező mérlegben a 153. soron a rendező, technikai tétel elszámolása után nem maradhatott egyenleg, ezért kivezetésre került, tehát a 2014. évi nyitó mérlegben kötelezettségként ez a tétel nem került megnyitásra. Mivel ezekkel az összegekkel el kell számolnunk (vissza kell utalnunk), a 2014. évi mérlegben is szükséges lenne kötelezettségként kimutatni ezt a tételt. Melyik mérlegsoron lehet utólagosan nyilvántartásba venni az adott tételt, és hogyan kell ezt lekönyvelni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. december 16-án (205. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3856

[…] eljárni. Ha ezt az összeget vissza kell fizetni, akkor a visszafizetés összegével a kapott előlegeket kell csökkenteni, de ezt kizárólag a pénzügyi számvitelben kell megtenni.A költségvetési és pénzügyi számvitel között az Áhsz. 17. számú mellékletében foglalt egyezőséget be kell tartani, mely szerint a költségvetési számvitel 09(2) végű végleges kötelezettségvállalási számlák teljesítéssel csökkentett összegének meg kell egyeznie a pénzügyi számvitel 42. kötelezettség számláival.Ezt az egyezőséget rovatcsoportonként kell biztosítani.A kapott előleget külön végleges kötelezettségvállalásként […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.