Számla helyes kiállítása – "fordított adózás" kifejezés feltüntetése számlán


Önkormányzatunk eseti jelleggel értékesít terméket a Közösségen belül. A Közösségen belüli adómentes értékesítésről szóló számla kiállítása során önkormányzatunk az Áfa-tv. 169. §-ának m) pontja alapján a számlán egyrészt hivatkozik az adómentességre, másrészt a 169. § n) pontja értelmében jelzi a számlán (magyar és angol nyelven), hogy az adó fizetésére a termék beszerzője kötelezett.
A számla helyes kiállításával kapcsolatban a következő kérdések merültek fel:
1. Helyesen jár-e el az önkormányzat abban az esetben, ha a "fordított adózás" kifejezést feltünteti az általa megvalósított Közösségen belüli termékértékesítés vonatkozásában?
2. Amennyiben az önkormányzat nem köteles feltüntetni a "fordított adózás" kifejezést a Közösségen belüli termékértékesítésről kiállított számlán, akkor ennek ellenére szerepeltethető-e a "fordított adózás" a számlán, illetve amennyiben azt az önkormányzat feltüntette, ezért bármilyen bírsággal sújtható-e?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. február 23-án (224. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4147

[…] közötti, az Áfa-tv. 142. §-ának (1) bekezdése szerinti ügyletek.Az 1. pont alá tartozó ügyletektől eltérően az Áfa-tv. 89. §-a szerinti Közösségen belüli adómentes termékértékesítés, valamint az Áfa-tv. 98. §-a szerinti Közösség területén kívülre történő termékértékesítés (ún. termékexport) nem tartozik az 1. pont értelmében vett fordított adózásos ügyletek közé, abból adódóan, hogy a terméket beszerző adóalanynak a másik tagállamban, illetve harmadik országban nem a termékértékesítés jogcímén, hanem a termékbeszerzés, illetve termékimport jogcímén keletkezik adófizetési kötelezettsége. Ezért az ezekről kibocsátott számlán nem kell a fordított adózás kifejezést szerepeltetni, hanem az Áfa-tv. 169. §-ának m) pontja szerinti megjelölést kell a számlán feltüntetni, azaz jogszabályi vagy 2006/112/EK irányelv vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozást, vagy bármely más, de egyértelmű utalást arra, hogy a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól.Ismert és elfogadott az az álláspont, mely szerint az adóalany a számlán annak kötelező tartalmi elemein túl egyéb adatokat is feltüntethet, szükséges ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a számla kötelező tartalmi elemein túl feltüntethető egyéb adatoknak valósnak és helyesnek kell lenniük. Amennyiben a "fordított adózás" kifejezés tévesen szerepel a számlán, az Art. 172. §-a (1) bekezdésének e) pontja szerint – jogszabályban előírt bizonylat előírásoktól eltérően történő kiállítása miatt – mulasztási bírság alkalmazásának lehet helye. Fontos azonban kiemelni, hogy az Art. szerinti jogkövetkezményeket a hiba súlyának megfelelően kell alkalmazni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy ellenőrzés során az adóhatóság mérlegeli az eset összes körülményét, az adózó jogellenes magatartásának súlyát, gyakoriságát. Mivel önmagában az, hogy önkormányzatuk a Közösségen belüli adómentes termékértékesítéséről kiállított számlán a "fordított adózás" kifejezést is szerepeltette, nem jár jelentős adózási érdeksérelemmel, ezért az adóhatóság akár mellőzheti […]
 
Kapcsolódó címkék:      
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.