Teljesítésigazolás


Egészségügyi intézményekben az elmúlt időszakban megszigorították a számlák felszereltségét (megrendelés, teljesítésigazolás stb.). Van egypár olyan tevékenység, melynek a teljesítésigazolásával kapcsolatosan kérdések merültek fel:
1. Jelenleg az a szemlélet, hogy a teljesítésigazolásokat mind a két félnek alá kell írnia. Egy nagy egészségügyi intézményben számtalan olyan tevékenység van, melyeknél nem munkalap, nem szállítólevél a teljesítésigazoló ügyirat, hanem a kórház/rendelőintézet maga készít teljesítésigazolást. Kérdésünk az, hogy a teljesítésigazolásokat mindig mind a két félnek alá kell írni, vagy elég csak a megrendelőnek? Pl. átalánydíjas karbantartás esetében a szolgáltató cég a számla mellékleteként küld egy tájékoztatót a havi rendelkezésre állásról, a teljesítésigazolást akkor is mind a két félnek alá kell-e írni?
2. Kell-e a vagyon, illetve a felelősségbiztosítási számlák mellé teljesítésigazolás, ha igen, akkor mit kell tartalmaznia?
3. Közüzemi, közműdíjak esetében a szolgáltatók előlegszámlákat nyújtanak be, mely az általuk meghatározott átalánydíj összegét tartalmazza. Kell-e a számla mellé is teljesítésigazolás, vagy elég csak a havi elszámolói számla mellé tenni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. május 3-án (227. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4195

[…] termék, ellenszolgáltatás, minősége, mennyisége, egyéb szerződésben vállalt kötelezettségek). A szakmai teljesítés igazolása a kiadások esetében kötelező érvényű.A teljesítési igazolás– a számlán elhelyezett "A teljesítést igazolom" bélyeg­zőlenyomattal,– a teljesítés igazolásának dátumával, és– a teljesítési igazolásra jogosult személy aláírásávaltörténhet.A költségvetési szerveknél előfordul a gyakorlatban olyan megoldás is, hogy a szakmai teljesítés igazolása egy, a belső szabályzat mellékletében jóváhagyott teljesítés igazolására szolgáló nyomtatványon történik, ahol már a nyomtatványon szerepel a "teljesítés igazolása" szöveg feltüntetése mellett a teljesítési igazoló majdani aláírásának helye, aláírás dátumának helye is. Elfogadható az aláírás az utalványrendeleten is.Szakmai teljesítési igazolóként a költségvetési szerv első számú vezetője ír alá.Viszont más személy is kijelölhető szakmai teljesítés igazolására, de leginkább olyan személy, aki az adott területen szakmailag a legjártasabb. Ezt a tevékenység jellege, illetve mértéke befolyásolja, amiről a költségvetési szerv belső szabályzatában rendelkezik.Például egy beruházásnál a legoptimálisabb szakmai teljesítési igazoló egy műszaki végzettségű szakember. Vagy egy költségvetési szerv konyhájának élelmiszer-beszerzései tekintetében egy vendéglátóipari, élelmiszeripari végzettségű szakember lehet a szakmai teljesítési igazoló, aki tisztában van a beszerezni szükséges élelmiszerek mennyiségével, minőségével az anyagkiszabási lista szakmai ismerete és a konyha étlapjának ismeretében.Jó megoldás, ha tevékenységenként jelölik ki a személyeket (pl. műszaki, karbantartási terület, titkársági feladatok, humánpolitikai feladatok, adóügyekkel kapcsolatos feladatok, üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok, igazgatási ügyek, műszaki és beruházási feladatok, élelmezési feladatok, készletbeszerzéssel, irodaszerrel, tisztítószerrel, élelmezéssel, kis és nagy értékű tárgyieszköz-beszerzéssel kapcsolatos feladatok stb.).A költségvetési szervek elnyerhetnek olyan pályázatokat is, ahol külső szakértőre, szakmai teljesítésigazolóra van szükség, […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.