Nem szerződésszerű teljesítés kapcsán felmerült költségek átterhelése


Önkormányzatunk 2004-ben egy ingatlan kivitelezésével bízott meg egy magyar társaságot (a továbbiakban: társaság; önkormányzat és társasága továbbiakban együtt: felek). A társaság 12 év garanciát vállalt a teljesítésre a felek közötti szerződés alapján. Az átadást követően a kivitelezéshez kapcsolódó hibák, hiányosságok merültek fel a garanciális időszakban. A hibák egy része már javítható, azonban a hibák egy másik részét később javasolt javítani, amikor az ingatlan hibája teljes mértékben látható lesz.
A felek a javítási munkálatok szükségességének megállapítása és a javítás költségeinek meghatározása érdekében egy külső szakértő társaságot kértek fel. A szakértői jelentésben foglaltakat a felek elfogadták. Ennek megfelelően az önkormányzat a hibákat harmadik féllel kijavíttatja a felek közötti kivitelezési szerződés vonatkozó pontja értelmében ("önkormányzat jogosult a szükséges munkálatok saját költségen történő elvégzésére vagy harmadik fél bevonásával azok elvégeztetésére, amennyiben a társaság e kötelezettségének észszerű határidőn belül nem vagy nem kíván eleget tenni"), továbbá a felek közötti megállapodás alapján a társaság az önkormányzatnál felmerült javítási költségeket megtéríti az önkormányzat részére. Helyes az az álláspont, mely szerint a nem szerződésszerű teljesítés kapcsán a társaság által az önkormányzat részére teljesítendő kifizetés az Áfa-tv. hatályán kívül esik, következésképp az önkormányzat nem köteles általános forgalmi adót felszámítani az átterhelt költségek kapcsán?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. május 24-én (228. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4214

[…] szerinti szolgáltatásnyújtásra sem.A fentieken túl szükséges vizsgálni az Áfa-tv. közvetített szolgáltatásra vonatkozó szabályát is. Az Áfa-tv. 15. §-a kimondja, hogy "ha az adóalany valamely szolgáltatás nyújtásában a saját nevében, de más javára jár el, úgy kell tekinteni, mint aki (amely) ennek a szolgáltatásnak igénybevevője és nyújtója is". Abban az esetben, ha az önkormányzat a hibás munkát nem az eredeti ügyletet teljesítő társasággal, hanem egy harmadik személlyel javíttatja ki, és a javítás költségét a hibásan teljesítő társasággal megtérítteti, akkor nem beszélhetünk az önkormányzat által a hibásan teljesítő társaság részére történő közvetített javítási szolgáltatás nyújtásáról. A szóban forgó esetben nem áll rendelkezésre olyan információ, amely alapján az lenne megállapítható, hogy a harmadik fél által elvégzendő javítási tevékenységet az önkormányzat a társaság javára rendelné meg, azaz az önkormányzat nem teljesít közvetített szolgáltatást a társaság részére.A fent kifejtettek alapján tehát megállapítható, hogy a kérdéses esetben az önkormányzat nem teljesít a társaság részére az Áfa-tv. alkalmazási hatálya alá tartozó ügyletet. A konkrét esetben a társaság által az önkormányzatnak megtérített összeg kapcsán felmerülhet az Áfa-tv. árengedményre vonatkozó szabályainak alkalmazhatósága, továbbá vizsgálni kell az ellenérték fogalmát abból a szempontból, hogy a társaság által megtérített összeg tekinthető-e kártérítésnek.Az Áfa-tv. 77. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy "termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, termék Közösségen belüli beszerzése esetén az adó alapja utólag csökken a szerződés módosulása, valamint megszűnése – ideértve a szerződés érvénytelenségének és létre nem jöttének eseteit is – miatt egészben vagy részben visszatérített, visszatérítendő előleg vagy ellenérték összegével". Abban az esetben, ha a felek megállapodása értelmében a társasága felmerült javítási költségeket úgy téríti meg az önkormányzat részére, hogy csökkenti az általa teljesített ügylet ellenértéket (árleszállítás), ennek következtében az Áfa-tv. 77. §-ának (1) bekezdése szerint a társaság által teljesített ügylet adóalapja utólag csökken. Ebben az esetben a 78. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.