Külföldi konferenciával kapcsolatos szolgáltatásnyújtás


Egy magyarországi székhelyű társaság – amely önkormányzatunk részére is gyakran szervez különféle rendezvényeket – egy prágai üzleti kiállításon, konferencián való részvételhez szükséges előkészületekkel, marketingfeladatokkal, valamint a konferencián a standok, marketinganyagok kialakításával és legyártásával bíz meg egy cseh társaságot. Milyen számlát kell kiállítania a cseh társaságnak a fent említett szolgáltatásnyújtásról:
- cseh áfával növelt számlát, mivel a kiállítás, konferencia helye Csehország, vagy
- a megrendelő székhelye határozza meg a teljesítés helyét, és így a fordított adózás szabályai szerint kell kiállítani a számlát a magyar társaság részére?
Egységes szabályozás van hatályban ezen szolgáltatások teljesítési helyére vonatkozóan az Európai Unió valamennyi tagállamában?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. augusztus 9-én (231. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4274

[…] vagy szokásos tartózkodási helye van". E szabály értelmében a kérdéses szolgáltatás Magyarországon teljesül, a cseh társaságnak általános forgalmi adó felszámítása nélkül kell a szolgáltatásról kiállítania a számlát, s a szolgáltatás után az áfát a magyar társaságnak kell megfizetnie az Áfa-tv. 140. §-ának a) pontja [a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv (a továbbiakban: Héa-irányelv) 196. cikk] értelmében.A Héa-irányelv vonatkozó előírása [54. cikk (1) bekezdés], valamint az Áfa-tv.-nek az e szabályon alapuló rendelkezése [43. § (1) bekezdés d) pont] értelmében, amennyiben a kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatásokat, továbbá más, ezekhez hasonló szolgáltatásokat (így különösen: kiállítások, vásárok és bemutatók rendezése), ideértve ezek szervezését is, valamint az előbbiekhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatásokat is, nem adóalany részére nyújtják, akkor a teljesítés helye ott van, ahol a szolgáltatást ténylegesen teljesítik.Ugyancsak a teljesítés tényleges helyén, a megrendezés helyén teljesül az adóalany részére nyújtott olyan szolgáltatás, amely kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási, sport- vagy más hasonló eseményekre, rendezvényekre (így különösen: kiállítások, vásárok és bemutatók) való belépést biztosítja, ideértve az előbbiekhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatásokat is (Héa-irányelv 53. cikk, Áfa-tv. 42. §).A beadványban vázolt szolgáltatás a rendelkezésre álló információk alapján azonban a hivatkozott szabályok [Héa-irányelv 54. cikk (1) bekezdés, Áfa-tv. 43. § (1) bekezdés d) pont; Héa-irányelv 53. cikk, Áfa-tv. 42. §] közül egyik alá sem sorolható be, és egyéb különös szabály sem vonatkozik rá, ezért a teljesítés helyét az általános, az Áfa-tv. 37. §-ának (1) bekezdésében foglalt szabály (Héa-irányelv 44. cikk) alapján kell meghatározni.Az Áfa-tv.-nek jelen válaszunkban hivatkozott valamennyi szabálya összhangban áll a Héa-irányelv […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.