Szerzői alkotásért fizetendő díjazás adózási és társadalombiztosítási kérdései


Önkormányzatunk a településünkről szóló tanulmánykötethez különféle témakörökben szerzői alkotást készíttet az arra illetékes szakemberekkel. A tanulmányok leadásakor a szerzői jogok az önkormányzatra szállnak át díj fejében. Ezeknek a magánszemélyeknek, mivel nem számlaképesek, megbízási vagy tiszteletdíjként fizethetjük ki a járandóságukat?
A tanulmánykötet megjelenésének lesznek még a fentieken kívül nyomdai költségei is. A díjakat és az azokat terhelő szociális hozzájárulási adót, valamint a nyomtatás költségét milyen rovatokra kell könyvelni a költségvetési számvitel szerint?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. november 29-én (236. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4343

[…] ki. (A gyakorlatban tipikus a 20-80% arány a munkavégzés díjazására és a vagyoni jog ellenértékére nézve, de ez a körülmények részletes ismeretében ettől eltérően is meghatározásra kerülhet.)A személyes közreműködést, illetve az azért járó díjazást a megbízásra vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni. Az adókötelezettség megállapításánál az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azaz a bevételből a jövedelmet – a magánszemély költségnyilatkozata alapján – a tételes költségelszámolás szabályai szerint, vagy 10% költséghányad figyelembevételével kell megállapítani. Az adóelőleg levonásánál a magánszemély legfeljebb 50% költség levonására nyilatkozhat. A személyes közreműködés akkor eredményez biztosítási jogviszonyt, ha az abból származó jövedelem eléri a minimálbér 30%-át, vagy naptári napokra annak harmincadrészét. Az elbíráláshoz a járulékalapot képező jövedelmet azon időtartam naptári napjainak számával kell elosztani, amelyre a díjazás történt (a szerződés megkötésétől a mű elfogadásáig eltelt idő). Ha az érintett biztosítottnak minősül, le kell vonni az egyéni járulékokat (a 1,5% munkaerőpiaci járulék kivételével) és a személyi jövedelemadót, a kifizető pedig 27%-os szocho megfizetésére kötelezett. Amennyiben a kifizetett összeg alapján nem keletkezik biztosítási jogviszony, akkor csak 15% személyi jövedelemadót […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.