Művelődési ház üzemeltetése


2016-ban alakult, 100%-ban önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. feladata a művelődési ház üzemeltetése, rendezvények, színház, előadó-művészeti előadások, falunap rendezése, szervezése. A kft. áfaalany, az ingatlan (terem)-bérbeadást is áfásan végzi.
Az önkormányzat a kft.-vel "közművelődési megállapodást" kötött, átadta részére az önkormányzati közművelődési feladatokat. Ezen közművelődési feladatok ellátására az önkormányzat költségvetési rendeletében közművelődési támogatást ítélt meg a kft.-nek, amit havi részletekben utal át a cég számlájára.
Az épületet, a működéshez szükséges berendezést térítés nélkül kapja használatba a kft. (Továbbra is az önkormányzat tartja nyilván és számolja el az ÉCS-t.) A karbantartásról, festésről a berendezés javításáról szerződés szerint a kft. gondoskodik. A közüzemi számlák a cég nevén vannak.
Kell-e az önkormányzattól működésre kapott költségvetési támogatás után számlát kiállítani és áfát megfizetni?
Mely beszerzések áfáját lehet visszaigényelni, ha a kapott támogatás után megfizeti az áfát, vagy ha nem kell a támogatás után áfát fizetni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2016. november 29-én (236. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4349

[…] tevékenységhez utalják a támogatást, de meghatározott megrendelés nélkül, vagyis a feladatot finanszírozza a támogatás, de cserébe a támogató nem vár semmilyen ellenszolgáltatást, csak a cél szerinti pénzfelhasználással számoltatja el a támogatottat.Abban az esetben, ha a támogatásért cserébe van viszontszolgáltatás, a támogatás ellenértéknek minősül, a szolgáltatás áfaköteles. Szintén áfaköteles a termék vagy szolgáltatás árát befolyásoló támogatás.Az adókötelezettséget a következő szempontok alapján kell megítélni:– ha az utalt pénzösszeg teljesítésért járó ellenérték, ok-okozati összefüggés van az utalt pénzösszeg és a támogatott által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés között,– a támogató szolgáltatás, értékesítés megrendelőjeként lép fel,– a teljesítési kötelezettség jellemzően szerződésből vagy jogszabályi előírásból fakad,– a felek polgárjogi szerződést kötnek a tevékenység végzésére, díjazás ellenében eredmény létrehozására, amelyben meghatározzák a felek jogait és kötelezettségeit, továbbá a díjazás mértékét,– ha a támogatást a támogatott által nyújtott szolgáltatások, értékesített termékek árainak kiegészítésére kell fordítani (árat befolyásoló támogatás), ilyen pl. a gyógyszerár-támogatás.A 100%-ban önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján ellátja az önkormányzati közművelődési feladatokat. Az általános közművelődési feladatok, mint pl. művészeti csoportok tevékenységéhez szükséges feltételek biztosítása, kulturális, közművelődési, közösségi igények kielégítése, civil szervezetekkel, egyesületekkel, oktatási és önkormányzati intézményekkel kapcsolattartás stb. közhasznú tevékenységek ellátásához adott önkormányzati támogatás nem képezi áfa alapját. A közfeladat feladatfelelőse az önkormányzat marad, akkor is, ha a feladatellátást szerződéssel átadta a kft.-nek. Az ilyen feladatok ellátásához utalt támogatás nem képez áfaalapot, azt nem kell számlázni. Az önkormányzatnak átadott pénzeszközként, a kft.-nek egyéb bevételként kell könyvelni.Ha azonban az önkormányzat megrendeli konkrét rendezvények, nemzeti ünnep, városi megemlékezés, díjátadó ünnepség stb. lebonyolítását, és ahhoz meghatározott pénzösszeget utal, az ellenértéknek tekintendő, mert van szolgáltatás, mely áfás, és amelyet az önkormányzatnak dologi kiadások között, a kft.-nek pedig árbevételnek kell könyvelni.Az adólevonási jog az Áfa-tv. 120. §-a alapján olyan mértékben illeti meg az adóalanyt, amilyen mértékben […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.