Egyéb jövedelem járulékfizetési kötelezettsége


Önkormányzatunk az alábbi jogcímeken teljesít kifizetéseket olyan magánszemélyek részére, akikkel nem áll foglalkoztatási jogviszonyban: szakmai munka elismeréseként egyszeri jutalom; önkormányzat által alapított városi kitüntetéssel járó pénzjutalom.
Létrejön-e az önkormányzat és a magánszemély között a fenti esetekben biztosítotti jogviszony, azaz az ilyen jogcímen teljesített kifizetések után a kifizetőnek csak szja-előleget, vagy nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot is kell vonnia a magánszemélytől?
Kell-e nyilatkoztatni a magánszemélyt, hogy van-e biztosítotti jogviszonya máshol (például főállás, vállalkozó stb.)?
Dönthet-e a magánszemély arról, hogy a kifizető biztosítotti jogviszonyként vagy anélkül teljesítse a kifizetést?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. május 2-án (243. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4458

[…] Arról, hogy egy kifizetés alapján létrejön-e biztosítási jogviszony, illetve hogy hogyan és milyen közterheket kell azután megfizetni, törvény rendelkezik. A kifizetőnek ezt figyelembe véve kell eljárnia, a magánszemély tehát nem dönthet ebben a kérdésben.Amennyiben a szakmai munka elismeréseként adott egyszeri jutalom az életutat, az életpálya során teljesített szakmai munkát általában díjazza, de a kifizetésre nem valamely konkrét szakmai munka ellenértékeként kerül sor, akkor a magánszemély és a kifizető önkormányzat nem állnak egymással jogviszonyban (e kifizetésen kívül), ezért az érintett magánszemély nem válik biztosítottá. A kitüntetéssel járó pénzjutalomra is ugyanez érvényes.Az Szja-tv. alapján az említett kifizetések összege egyéb jövedelemként adóköteles, azután 15% […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.