Egészségügyi szolgálat továbbszámlázza a közműdíjakat


Intézményünk önkormányzati tulajdonú egészségügyi szolgálat. A háziorvosaink az önkormányzattal kötöttek megbízási szerződést, mely az ingatlan használatát ingyenesen bocsátotta rendelkezésükre, hivatkozva arra, hogy a rezsiköltségek számláit mi (egészségszolgálat) állítjuk ki, a saját nevünkben. Az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa, a háziorvos a bérlő, és az egészségszolgálat a közműdíj befogadója és továbbszámlázója. Az egészségszolgálat a bérbeadásra áfamentességet választott.
1. Hivatkozhatunk-e számlánkban közvetített szolgáltatásra?
2. A rezsiköltséget áfával növelt nettó értékben számlázzuk ki, vagy nettó+áfa összegben (ahogy a beérkező számlán szerepel)?
3. Van továbbszámlázandó telefondíjunk is, ahol a beérkező számla egy része (előfizetési díj) egyforma összegben kerül szétosztásra a bérlők között, a másik része (forgalmi díj) tényleges fogyasztás alapú (saját kódok használata). Ebben az esetben a B402-es és a B403-as rovatra meg kell bontani a számlát, vagy lehet egy összegben a B402-es rovatra könyvelni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. május 2-án (243. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4462

[…] által számlázott áfatartalmat levonásba helyezheti. Az áfatartalom azonban nem minden esetben egyezik meg a beérkező számlán szereplővel. Távhődíjat csak távhőszolgáltató számlázhat 5%-os áfamértékkel. Az egészségügyi szolgálat nem válik távhőszolgáltatóvá (nem tartozik a Tszt. hatálya alá) azáltal, hogy továbbszámlázza a háziorvosoknak a távhődíjat, ezért a távhődíjat 27%-os áfamértékkel kell számlázni. Az áramszámlában felszámított áfa hatályán kívüli tételeket (pl. szénipari szerkezet-átalakítási díj) az egészségügyi szolgálatnak 27%-os áfa mértékkel kell számlázni, tehát bele kell számítani az áramdíj áfa alapjába.Az Szt. 3. §-a (4) bekezdésének 1. pontja szerint "közvetített szolgáltatás: a gazdálkodó által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (a megrendelővel) kötött szerződés alapján, a szerződésben rögzített módon részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás; közvetített szolgáltatásnál a gazdálkodó vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak, a gazdálkodó a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészében közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye, vagyis az, hogy a gazdálkodó nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.