Kutatás vagy gyógyszergyártás céljára felhasznált vér- és vérkészítmények értékesítése


Tekinthető-e az Áfa-tv. 85. §-ának (1) bekezdése alapján adómentesnek a kutatás vagy gyógyszergyártás céljára felhasznált vér- és vérkészítmények értékesítése? Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel a 85. § (1) bekezdésében található: E szerint mentes az adó alól:
d) az emberi szövet, vér (ideértve a külön jogszabályban meghatározott labilis vérkészítményeket is), anyatej értékesítése, valamint az előzőekben felsoroltakkal és az emberi szerv adományozásával kapcsolatos szolgáltatásnyújtás.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. május 23-án (244. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4484

[…] [Áfa-tv. 85. §(3) bekezdés]. Adómentes pl. az anyatejgyűjtő állomások anyatej begyűjtése, értékesítése, emberi szerv adományozása, a sejt és szövetbankok és az Országos Vérellátó Központ tevékenysége. Az idetartozó tevékenységek (emberi szövet, szerv stb. kivétele, beültetése, tárolása) jogszabályban szabályozott módon folyhatnak.A labilis vérkészítmény fogalmát jelenleg hatályos jogszabály nem határozza meg. 2012. november 21-ig a 114/2000. (VI. 29.) Korm. rendelet alapján kellett értelmezni. E szerint labilis vérkészítmények: vérből vagy vérkomponensből, preparatív transzfúziós tevékenységre jogosult OVSZ intézetben, előírt technológiával előállított, egyedi azonosító jellel ellátott, a donor-recipiens kompatibilitásának figyelembevételével alkalmazásra kerülő, rövid lejárati idejű termékek.A kapcsolódó, járulékos szolgáltatásokat megszorítóan kell értelmezni, így pl. szövetminta-elemzés az Áfa-tv. 85. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján akkor lehet adómentes, ha az emberi szövet értékesítéséhez vagy […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.