Személygépkocsi-beszerzés, valamint nyílt végű pénzügyi lízing áfarendszerbeli megítélése


Önkormányzatunk tulajdonában álló, kizárólag adóköteles tevékenységet folytató társaság (a továbbiakban: társaság) tevékenységeinek, feladatainak ellátásához személygépkocsi használatára van szükség. A társaság jelenleg nem tud ilyen értékben (kb. 10-12 millió forint) beruházni, így nyílt végű pénzügyi lízing igénybevételét tervezi. A?gépjárművek várható magánhasználata kb. 5 százalék lesz. Mivel a magyar piacon elérhető használtszemélygépkocsi-árakhoz és -állapotokhoz képest jelentősen kedvezőbb feltételekkel lehet az Európai Unió más tagállamaiban személygépkocsit vásárolni, kérdésünk arra irányul, hogy adójogilag járható-e az a konstrukció, hogy a társaság először megvásárolja (készletre) az adott személygépkocsit egy uniós tagországban, majd azt itthon értékesíti egy lízingcég részére, melyet követően azt visszalízingeli a fent említett konstrukcióban. (A tranzakció előtt a társaság bővítené a bejelentett tevékenységi köreit az autókereskedelemmel.) Álláspontunk szerint a fenti ügylet pusztán annyiban különbözik az itthon igen népszerű nyílt végű pénzügyi lízinghez képest, hogy a társaságnak ezáltal olcsóbb és jobb minőségű személygépkocsi kerül a használatába. A vázolt konstrukcióval kapcsolatban kérdésként fogalmazódott meg, hogy annak alábbiak szerinti áfarendszerbeli kezelése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak:
1. Cégtől történő uniós beszerzés alapján itthon a beszerzőnek fizetendő áfája és egyben levonható áfája is keletkezik, hiszen a beszerzés továbbértékesítési célt szolgál. Magánszemélytől történő uniós beszerzés alapján sem fizetendő, sem levonható áfa nincs.
2. A lízingcég felé történő belföldi értékesítést 27 százalék általános forgalmi adó terheli.
3. Nyílt végű pénzügyi lízing igénybevételével történő használat, melyben a 95% áfatartalom levonható, az 5% áfatartalom pedig nem levonható adóként számolandó el.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. június 20-án (245. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4498

[…] az előleget is, ha az adót a 140. § a) pontja szerint a szolgáltatás igénybevevője fizeti – kapcsolódóan fizetendő adóként (előzetesen felszámított adóként) megállapított.A személygépkocsi beszerzését terhelő előzetesen felszámított adó levonásával kapcsolatban az Áfa-tv. 124. §-a (1) bekezdésének d) pontja kimondja, hogy a 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le a személygépkocsit (ide nem értve a halottszállító személygépkocsit) terhelő előzetesen felszámított adó, ugyanakkor az Áfa-tv. az adólevonási jogot korlátozó ezen rendelkezés alól felmentést ad, amennyiben a személygépkocsi beszerzése igazoltan továbbértékesítési céllal történik [Áfa-tv. 125. § (1) bekezdés a pont].A továbbértékesítési cél fogalmát az Áfa-tv. az értelmező rendelkezések között, a 259. § 22. pontjában határozza meg. E rendelkezés szerint "továbbértékesítési cél: a mástól szerzett termék saját használat vagy egyéb módon történő hasznosítás nélküli értékesítése, amely értékesítéskori használati értékében legfeljebb csak a kereskedelemben szokásos értékváltozás miatt tér el a szerzéskori használati értékétől". Álláspontunk szerint a kérdésben vázolt esetben teljesül a társaság részéről a továbbértékesítési cél, így a levonási korlátozást [Áfa-tv. 124. § (1) bekezdés d) pont] nem kell alkalmazni.Amennyiben az Áfa-tv.-ben a beszerzéssel kapcsolatban előírt feltételek alapján a személygépkocsiknak a lízingcég felé történő értékesítése megfelel az Áfa-tv. viszonteladóra vonatkozó különös szabályainak, azonban a társaság nem jelenti be az adóhatósághoz, hogy tevékenységének egészére nem alkalmazza a viszonteladóra vonatkozó különös szabályokat [Áfa-tv. 224. § (1) bekezdés], akkor a személygépkocsi Közösségen belüli beszerzéséhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására az Áfa-tv. 222. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján nem jogosult.Magánszemélytől történő beszerzés után – amennyiben nem az új közlekedési eszköz [Áfa-tv. 259. § 25. a) pont] fogalmának megfelelő személygépkocsit vásárol a társaság – nem keletkezik adófizetési kötelezettség.Amennyiben a személygépkocsi új közlekedési eszköznek minősül, akkor – figyelemmel a Héa-irányelv 313. cikke (2) bekezdésére [Áfa-tv. 214. § (2) bekezdés] – bármilyen jogállású személytől szerzi be a társaság a személygépkocsit a Közösség […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.