Piactér-felújítás, -fejlesztés


Önkormányzatunk piactér felújítására, fejlesztésére nyert pályázatot. A pályázaton úgy szerepeltettük, hogy a fejlesztéshez kapcsolódó áfát nem igényeljük vissza. Jelenleg a piaci tevékenység után helypénzt szedünk nettó összeg + áfatartalommal. A koordináló szerv szerint nem lehet csak a fejlesztési részt leválasztani a jelenlegi és későbbi működtetésről. Két lehetőséget látunk a megvalósításra.
1. A pályázatunkat módosítjuk nettó finanszírozásra, és visszaigényeljük a fejlesztés áfatartalmát (az áfaösszeg finanszírozása a probléma).
2. A saját bevételi rendeletünket módosítjuk, töröljük a piactartási tevékenység utáni bevételeket, így a tevékenységnek nincs árbevétele, és marad a fejlesztés bruttó támogatása.
Lehetséges-e a választási lehetőség?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. szeptember 26-án (249. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4564

[…] vizsgálja. A nyilatkozatnak jogszerűnek kell lennie, és nem irányulhat adókikerülésre. Ha a pályázat során úgy nyilatkoznak, hogy az áfa levonható, akkor nettó finanszírozást kapnak, és a kiadási számlák áfatartalmát levonásba helyezhetik a fizetendő áfa terhére, illetve ha a beruházás fordított áfás, akkor fizetendő és levonható áfát vallanak ugyanabban az elszámolási időszakban. A fordított adós számlák esetében fizetendő áfa nem keletkezik. Ha úgy nyilatkoznak, hogy az áfa nem levonható, és emiatt bruttó finanszírozást kapnak, akkor később sem lehet az áfát levonásba helyezni, arányosan sem.Ingatlanok esetében figyelemmel kell lenni az Áfa-tv. 135. és 136. §-ában foglaltakra, miszerint ingatlan esetében 240 hónapon keresztül kell figyelni, hogy az adóköteles, illetve adólevonásra nem jogosító hasznosítás aránya a figyelési időn belül változik-e, és a változás pénzben kifejezve meghaladja a 10 000 Ft-ot, akkor évenként meg kell állapítani a pótlólagosan levonható áfát vagy a korábban levont áfából visszafizetendő összeget.Véleményünk szerint nem felel meg sem a felelős gazdálkodás, sem a rendeltetésszerű joggyakorlás elveinek az a megoldás, hogy a bruttó finanszírozás elnyerése miatt szüntessék meg a piaci helypénzfizetést. A piac fenntartásával kapcsolatosan folyamatosan kiadásai keletkeznek az önkormányzatnak, […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.