Szociális gondozó, szociális segítő besorolása


Szociális intézménybe szeretnénk egy közalkalmazottat felvenni gondozó munkakörbe. Végzettsége ruhakészítő, amelyet 1983-ban szerzett meg.
1988. 06. 20.-2002. 12. 31-ig varrónő,
2003. 02. 03.-2008. 07. 21-ig összeszerelő,
2009. 09. 14.-2014. 08. 31-ig varrónő,
majd ezek után közfoglalkoztatásban dolgozott. A vagy B besorolási osztályba soroljuk be? Mely időszakok számíthatók be a fizetési fokozatba soroláshoz?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2017. december 12-én (253. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4615

[…] az adott munkakörök képesítésiminimum-alkalmazási feltételei esetében százalékos arányok jelzik, hogy az adott munkakörben hány százalékban szükséges a felsorolt képesítéssel rendelkező szakembereket alkalmazni. Azon munkaköröknél, ahol ez az arány nem éri el a 100%-ot, az intézményvezető döntésére bízott, hogy az adott munkakörben a feladatellátás és kompetencia igénye szerint milyen képesítéssel rendelkező szakembert alkalmaz [ezen szakemberek a 6. § (1) bekezdése vonatkozásában szakképzettnek tekintendők]. Tehát képesítés hiányában csak azokon a területeken, azokban az intézményekben van lehetőség gondozó foglalkoztatására, ahol azt a rendelet melléklete lehetővé teszi.A kérdésben szereplő személy esetében nincs információ arról, hogy rendelkezne gondozó munkakör betöltésére jogosító szakképesítéssel. Ha ez így van, csak abban az esetben alkalmazható gondozó munkakörben jogszerűen, ha az említett miniszteri rendelet 3. számú melléklete azt lehetővé teszi. Ezen túlmenően a képesítési követelmény hiányában történő foglalkoztatás érvénytelenséget eredményez.Ha az érintett közalkalmazott nem rendelkezik a szükséges gondozói vagy szociális segítői munkakörre előírt szakképesítéssel, de a miniszteri rendelet alapján enélkül is van lehetőség foglalkoztatni, akkor ha az érintettnek nincs szakmunkás végzettsége vagy érettségije, csak alapfokú […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.