Jogi ellenjegyzés költségvetési szerveknél


Költségvetési intézményünk a szerződésekkel kapcsolatban jogi ellenjegyzést kíván bevezetni. Értelmezésünk szerint a "jogi ellenjegyző aláírásával igazolja, hogy a szerződés a szükséges alaki és tartalmi kellékekkel rendelkezik, nem ütközik az adott szerződésre vonatkozó jogszabályi előírásokba, intézetünk belső szabályzataiba, illetve közhiteles nyilvántartásokba".
Jogi osztályunk szerint az ügyvéd/jogász az ellenjegyzésével bizonyítja, hogy
a) az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, és
b) az okiratban megjelölt felek az iratot előtte írták alá. A jogi osztály vezetőjének véleménye szerint a pénzügyi ellenjegyzőnek mint az okiratban megjelölt félnek a jogász előtt kell az okiratot aláírnia.
Költségvetési szervnél mi a jogi ellenjegyzés fogalma? Ha a jogi osztály véleménye szerint kell eljárni, akkor a pénzügyi ellenjegyző félnek tekinthető-e az ügylet során? Milyen dokumentumot kell bemutatni az ellenjegyzőnek az aláírás során a jogi ellenjegyző felé? Jelen kell-e lennie a jogi osztály vezetőjének az ellenjegyző aláírásakor?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. január 16-án (254. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4628

[…] előtte írta alá, vagy aláírását előtte saját kezű aláírásának ismerte el. Ez a rendelkezés az ügyvéd vagy jogtanácsos által készített okiratra vonatkozik, és alapvetően a teljes bizonyító erőhöz szükséges előírás.Ezen túlmenően az Üt. 27. §-ának (1) bekezdése mondja ki – az ügyvédekre vonatkozóan -, hogy az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogya) az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, ésb) az okiratban megjelölt fél az iratot előtte vagy helyettese előtt írta alá, illetőleg aláírását előtte vagy helyettese előtt saját kezű aláírásának ismerte el, illetve a minősített elektronikus aláírásával tett ellenjegyzéssel pedig azt, hogy a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik.Mivel a hatályos jogszabályok nem tartalmaznak előírást a költségvetési szervek által kötendő szerződések (kötelezettségvállalások) jogi ellenjegyzésére vonatkozóan, azt a költségvetési szerv belső szabályzatában jogosult szabályozni. Célszerű ebben előírni a jogi ellenjegyzésre vonatkozó minden lényeges feltételt, ugyanakkor nem javasolt olyan gyakorlat kialakítása, amely akadályozza az – egyébként szabályos – ügymenetet. Továbbá érdemes figyelembe venni egyrészt azt a tényt, hogy egy költségvetési szervnél a jogi terület előtt megjelenő szerződést aláíró pénzügyi ellenjegyző személye jellemzően hosszabb időn keresztül ugyanazon személy, tehát nem változik minden alkalommal (mint például egy ügyvéd esetén, aki tipikusan sok ügyféllel áll kapcsolatban, és az ügyfeleket nem ismeri), másrészt a költségvetési szervek további belső szabályozását, így az Ávr. által kötelezően kiadandó kötelezettségvállalási szabályzatot, melyben meg kell határozni, hogy ki jogosult pénzügyi ellenjegyzésre, és a mellékletben jellemzően aláírásminta is szerepel a fel-jogosított személyektől.Összességében tehát azt gondoljuk, hogy egy költségvetési szerv kötelezettségvállalása (szerződése) esetén elsősorban nem az aláíró személyek személyazonosságának tanúsítása a fő cél, mindazonáltal ha ezt elő […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.