Fordított adózás, valamint adólevonási jog


Önkormányzatunk egy projekt keretében készíti elő (tervezés, engedélyeztetés) és valósítja meg beruházóként egy belvízelvezető csatorna felújítását (kotrás) és bővítését (építés). A?projekt célja többek között, hogy az adott környezet élővilágát bemutathatóvá tegyük, valamint a csatorna vízi sporteszközzel bejárható legyen. Ez utóbbi szolgáltatás belépőjegy megváltása ellenében lesz igénybe vehető. A beruházáshoz szorosan kapcsolódik egy saját használatú magánút kialakítása. A csatorna felújítása, kialakítása során túlnyomórészt építési tevékenység fog megvalósulni (betoncsatorna-építés), és csak kisebb részt képvisel a tevékenységben a felújítás, helyreállítás (kotrás). A csatorna kialakítása vízjogi létesítési engedélyhez kötött, míg a magánút kialakítása nem építési engedélyhez kötött tevékenység. A?fenti ügylettel kapcsolatos kérdéseink:
1. Az ügyletre az egyenes vagy a fordított adózás szabályait kell alkalmazni?
2. A magánút építése, amennyiben a csatorna építésével azonos projektben valósul meg, és elválaszthatatlan része a projektnek – függetlenül attól, hogy annak kialakítása építési engedélyhez nem kötött –, fordított adózás alá tartozik-e?
3. A csatorna felújításához, építéséhez, illetve a csatornához tartozó magánút kialakításához kapcsolódó költségek általános forgalmi adója levonásba helyezhető-e?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. január 16-án (254. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4634

[…] ingatlanra irányuljon.4. Az építési-szerelési, egyéb szerelési munka építési hatóságiengedély-köteles vagy építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött ingatlanlétrehozatal, -bővítés, -átalakítás vagy egyéb -megváltoztatás – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – keretében teljesüljön.A fordított adózásnak további, személyi feltételeit fogalmazza meg az Áfa-tv. 142. §-ának (3) bekezdése, amely kimondja, hogy az (1) bekezdés alkalmazásának feltétele, hogy az ügylet teljesítésében érintett feleka) mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen, valamintb) egyikének se legyen olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amelynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető (pl. ne legyen alanyi adómentes adóalany).Az engedélyt tartalmi jellemzői alapján kell meg-ítélni, azaz minden olyan engedély idetartozik, amely tartalmában az Áfa-tv. 142. §-a (1) bekezdésének b) pontjában felsorolt szolgáltatásokra: ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, illetve egyéb megváltoztatására – ideértve a bontást is – irányul, függetlenül az engedély elnevezésétől, illetve attól, hogy a hatóságot a rá vonatkozó ágazati jogszabály építésügyi hatóságnak nevezi-e. Jelen esetben – jóllehet a vízjogi létesítési engedély tartalma nem ismert – az engedély vélelmezhetően ingatlan létrehozatalára, bővítésére irányul.A rendelkezésre álló információk alapján álláspontunk szerint a belvízelvezető csatorna kotrása, valamint bővítése, építése – figyelemmel arra, hogy a fent említett négyes feltételrendszer a kérdéses esetben teljesül, valamint arra, hogy a tevékenység jellegadó tartalma nem a felújítás, helyreállítás (amelynek során nem feltétlenül történik ingatlan egyéb megváltoztatása), hanem az építés (a belvízelvezető csatorna új résszel bővül) -, amennyiben a személyi feltételek is teljesülnek, fordított adózás alá tartozik.A magánút kiépítésével kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy amennyiben több szolgáltatást is magában foglaló komplex ügyletről van szó, amelyben a főügylet fordítottan adózik, akkor a mellékszolgáltatás is fordított adózás alá tartozik, tekintet nélkül arra, hogy ez utóbbi ügylet önmagában nem tartozna fordított adózás alá.Amennyiben a magánút kiépítése elengedhetetlen a beruházás teljes megvalósítása, a későbbi szolgáltatások nyújtása érdekében (vízi tanösvény kialakítása, csatorna vízi sporteszközökkel történő bejárásának biztosítása), meglátásunk szerint a magánút kiépítése mint melléktevékenység kapcsolódik a fő tevékenységhez – azaz a csatorna felújításához, bővítéséhez, építéséhez -, elősegíti a teljes beruházás megvalósulását, és mint melléktevékenység osztja […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.