Start-program keretében megtermelt termények


Önkormányzatunknál a Start-program által megtermelt saját termelésű készletet (zöldségfélék) a polgármesteri hivatalnál működő konyha részére térítés ellenében (piaci áron), vagy térítés nélküli átadással (ingyen) kell átadnunk? Az eddigi években két eljárást követtünk:
1. év: piaci áron adtuk át a terméket a konyhának. Egy ezzel kapcsolatos továbbképzésen azt mondták, hogy ez helytelen, mivel a Start-mintaprogram teljesen állami támogatásból finanszírozott, azt a költséget még egyszer a gyermekétkeztetésnél nem lehet elszámolni (duplikált támogatásfelhasználásra hivatkozva).
2. év: térítés nélkül adtuk át a konyhának (konyha 1 Ft-os áron vette át), ezt az elszámolást a közfoglalkoztatási program ellenőrzője kifogásolta, hogy nem tehettük volna meg az ingyenes átadást, csakis térítés ellenében piaci áron.
Mi a helyes eljárás?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. február 27-én (256. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4668

[…] adóalany között az értékesítés pedig adóköteles ügylet, amit számlázni kell, ha ellenértékért történik az értékesítés.Az államháztartási törvény szerint az alapítónak biztosítania kell az általa alapított szervezet működési feltételeit, tehát megfelelő forrást kell biztosítania a feladatai ellátásához. Ez azonban, értelmezésünk szerint, nem jelenti azt, hogy nem lehet az alapító és az alapított szervezet között szolgáltatás, ellenszolgáltatás jogviszony, tehát nem történhet értékesítés. Véleményünk szerint az önkormányzat dönthet úgy, hogy értékesíti a főzőkonyhának a start közmunkaprogram keretében megtermelt terményeket.Ha az önkormányzat értékesíti a terményeket, akkor helyes, ha az ellenértéket piaci áron állapítják meg, ugyanis kapcsolt felek között történik az értékesítés, és ilyen esetben az Áfa-tv. 67. §-a alapján a piaci ár az áfa alapja.Másrészt, ha az előállított termények önköltsége meghaladja a piaci árat, akkor nem lehet a főzőkonyhára terhelni a többletköltséget azért, hogy ne jelenjen meg a térítési díjakban többletköltség. Ilyen esetben a veszteséget az önkormányzat számolja el a könyveiben.A gyermekétkeztetésnél nem jelennek meg duplán a költségek átszámlázás esetén. Az önkormányzat […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.