Weboldal számviteli elszámolásai


Egy régóta meglévő weboldal teljes átszerkesztése (másik fejlesztő cég által) hova könyvelendő? Az önkormányzat kifizette a fejlesztés egyszeri díját, mely meghaladta a kis értékű tárgyi eszköz értékhatárát. Fizeti folyamatosan a havi karbantartási átalánydíjat is. A honlap használatban van, adatok, információk megjelenítésére (meghatározott helyekre adatfeltöltési és -törlési lehetőség biztosított), de a programkód nincs az önkormányzat birtokában.
Szerintünk nem licenc és nem is tulajdonjog-vásárlás volt az ügylet, emiatt nem tudjuk eldönteni, hogy immateriális eszköz és ráaktiválás, vagy csak szolgáltatás költsége volt-e a kifizetett ellenérték? Az immateriális javak közül vagyoni értékű jogok közé tartozna, ha használati jognak vagy szellemi termékek felhasználási jogának, illetve a szellemi termékek közé tartozna, ha szerzői jogvédelem alatt álló alkotásnak, szellemi alkotásnak vagy szoftverterméknek minősülne. Jelenleg nálunk a költségvetési számvitelben az informatikai szolgáltatások költségnemre van könyvelve a honlap fejlesztési kiadás.


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. május 29-én (260. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4730

[…] tulajdona lesz, a szolgáltató az ügyintézést fogja csak végezni. Ebben az esetben a saját webcím megszerzésével kapcsolatos kiadásokat vagyoni értékű jogként kell könyvelniük.Amennyiben viszont olyan webcímük van, amely formátumban a szolgáltató neve is szerepel, mint pl. http://................szolgaltato.hu, akkor ez azt jelenti, hogy az internetcímet az internetszolgáltató biztosítja, és havi díj fizetése mellett adja az intézménynek, a költségvetési szervnek, az önkormányzatnak. Akkor nem lesz az internetcím az intézmény, költségvetési szerv, önkormányzat tulajdona, és amikor ezen a jogcímen díjat a biztosítási díjjal együtt kiszámlázzák az Önök részére, akkor ezt költségként fogják elszámolni. A kérdésből ez utóbbi valószínűsíthető.Az intézmény megrendelte a honlapot valamely szolgáltatótól, így ezt a külső megrendelést vásárolt szellemi termékként kell állományba venni. A?szellemi termékek értékcsökkenésének mértékét a várható élettartam határozza meg. Tehát annyi év alatt íródik le költségként, ameddig azt a bizonyos honlapot az adott formában működtetni kívánják. Ha a saját weboldaluk már megvan, és azt fejlesztik, átszerkesztik, akkor azt az összeget a weboldalra (megrendelt szellemi termékre) fogják ráaktiválni.Amennyiben az intézmény a saját informatikusai […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.