Ingyenes szolgáltatáshoz kapcsolódó áfa


Intézményünk egy önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv, egy múzeum. Alaptevékenységei közé tartozik a múzeumi kiállítási tevékenység, mely feladat a kulturális javakra alapozott hazai vagy külföldi állandó, időszakos vagy vándorkiállítások, tárlatok szervezésével, rendezésével (beleértve a tudományos előkészítést, tématerv-, illetve forgatókönyvírást és -bírálatot), továbbá a kiállítások rendezését és bemutatását közvetlenül szolgáló grafikai-tervezési, installálási, ügyeletesi tevékenységekkel összefüggő feladatok ellátása. A múzeum az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítja meg. A?szervezett kiállításokat a nyilvántartásaink szerint a látogatók közel 45%-a ingyenesen látogatja, vannak jogszabály alapján meghatározott ingyenességek (70 év felettiek, 6 éven aluliak pl.), és vannak saját, belső utasítás alapján adott ingyenes esetek is (pl. különböző tagsági kártyával rendelkezők, vagy a múzeumnál dolgozók családtagjai, egyéb tiszteletjegyek). Továbbá a megnyitókon is ingyenesen tekinthetik meg a látogatók a kiállításokat.
Kérdéseink:
- Az Áfa-tv. 14. és 69. §-ai alapján kell-e az ingyenes szolgáltatás után áfát fizetnünk, mi az áfa alapja?
- Kell-e az ingyenes szolgáltatásokról számlát kiállítani?
- Hogyan tudnánk szabályosan a kiadások teljes áfáját levonni? A kiadás több, mint a bevétel.
- Az ingyenes látogatások esetében, ha minden esetben megfizetjük a teljes árú jegyár áfáját, akkor visszaigényelhetjük-e minden (figyelembe véve az áfatörvény szabályozásait, hogy melyek a nem levonható tételek), a kiállítások megvalósítása érdekében igénybe vett szolgáltatás, vásárolt termék áfáját?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. augusztus 7-én (263. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4768

[…] azonban figyelembe kell venni, hogy a kérdéses esetben a beszerzéskor az arányszám nem állapítható meg, nem tudható, hogy mennyi ingyenes, illetve fizetős látogató érkezik a múzeumba. Az adóhatóság elfogadja azt a gyakorlatot, hogy megfizetik az ingyenes szolgáltatásban részesülők után azt az áfát, amit a teljes árat fizetők után fizetnek, ezért az Önök által alkalmazott gyakorlat nem kifogásolható.A kiállításmegnyitókon katalógusok, prospektusok ingyenes átadására az Áfa-tv. 7. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint nem valósul meg önálló termék-átadás, a múzeumi szolgáltatás részeként azt segítik elő, ezért nem keletkeztet annak ingyenes átadása áfakötelezettséget. A kizárólag a kiállítás látogatói részére adott kiállításvezetők (tájékoztatók, katalógus) díját a látogatók a belépőjeggyel fizetik meg, azok a szolgáltatás teljesítését segítik elő, nem foghatók fel önálló termékként, így az átadásuk nem keletkeztet áfakötelezettséget, és a kapcsolódó áfa levonható.Az ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás után fizetendő áfa alapját az Áfa-tv. 69. §-a határozza meg. Ezen előírás szerint az adót a szolgáltatás érdekében felmerülő kiadások összege után kell megfizetni. A szolgáltatás érdekében felmerülő kiadásokat az üzemeltető tudja a működés körülményeinek ismeretében meghatározni. Az adóhatóság álláspontja szerint a funkcionális költségek – mint például rezsiköltség, bérleti díj, üzemeltetési költség – nem tekintendők az ingyenes szolgáltatás érdekében felmerült többletkiadásnak, ezért ezeket nem kell figyelembe venni az adóalap meghatározásánál. Közvetlenül kimutatható költség az ingyenes belépőjegyek vagy karszalagok költsége. Az adóhatóság egy múzeum ellenőrzése során elfogadta azt a gyakorlatot, hogy az ingyenes belépők részére nyomtatott jegy, illetve karszalag ára után fizették meg az áfát.Adóellenőrzési szempontból óvatosabb eljárás, az adólevonás oldaláról kezelik a kérdést. Az ingyenes látogatók/összes látogató arányában meghatározható az előzetesen felmerült […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.