Szakmai tanulmányút, konferencia kapcsán vendéglátás költségeinek adózása


Önkormányzatunk európai uniós forrásból finanszírozott pályázati projektek megvalósításával foglalkozik. A projektekben többek között szakmai tanulmányutak és konferenciák szervezése is szerepel, melyek szervezését alvállalkozó igénybevételével kívánjuk megvalósítani. A konferenciák, tanulmányutak költségei között rendezvényszervezés, terembérlet, étel-, italellátás, utazás és szállásköltség szerepelhet.
1. Helyesen értelmezzük-e, hogy ha a rendezvényszervező cég a számláján feltünteti az ellátás (étel, ital) értékét, akkor nála ez után nem merül fel szja- és ehofizetési kötelezettség?
2. Helyesen értelmezzük-e, hogy ha a rendezvényszervező cég a számláján feltünteti az ellátás (étel, ital) értékét, akkor társaságunknál az Szja-tv. 1. számú mellékletének 4.27. pontja alapján nem merül fel szja- és ehofizetési kötelezettség?
3. Ha a rendezvényszervező cég a számláján nem tünteti fel az ellátás (étel, ital) értékét, hanem egy összegben rendezvényszervezésként számlázza a konferencia költségét társaságunknak, akkor felmerül-e nála a bejövő étel-, italszámlák értéke után szja- és ehofizetési kötelezettség, vagy mivel ezek forrása közvetetten európai uniós forrás, rá is vonatkoztatható az Szja-tv 1. számú mellékletének 4.27. pontja, ezért nála is fennáll az adómentesség?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. augusztus 7-én (263. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4772

[…] több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség.Alapesetben, ha nem teljesülne más, adómentességet megalapozó feltétel, akkor az egyes meghatározott juttatások utáni közterheket első esetben -?tehát ha nincs feltüntetve az étel, ital költsége a számlán?- a rendezvényszervező viselné, míg második esetben -?tehát ha a számlán e tételek szerepelnek?- a juttató önkormányzatnak kellene megfizetni a közterheket.Ugyanakkor a konkrét, kérdéses esetben az önkormányzat EU-s pályázat alapján szervez szakmai tanulmányutakat, konferenciákat, ezért vonatkozhat rá az Szja-tv. 1. számú melléklet 4.27. pontja, miszerint adómentesnek minősül a kifizető által független félnek biztosított olyan szolgáltatás, amelynek forrása az Európai Unió intézménye által meghirdetett pályázat alapján az Európai Unió valamely pénzügyi alapja, vagy az Európai Unió valamely pénzügyi alapja és az államháztartás valamely alrendszerének költségvetése terhére elnyert támogatás, feltéve, hogy a szolgáltatás nem minősül a magánszemély tevékenysége ellenértékének.A rendelkezés – a feltételek teljes körű fennállása esetén – alkalmazható az önkormányzat által szervezett rendezvények kapcsán a vendéglátás költségeire. […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.