Képesítési követelmények változása a szociális ágazatban


Az ápoló munkakörű közalkalmazott egészségügyi szakközépiskolai érettségi bizonyítvánnyal és OKJ 54-140-02 pedagógiai és családsegítő munkatárs szakképesítéssel rendelkezik. A 257/2000. Korm. rendelet "C", "D", "E" fizetési osztályba engedi besorolni az ápolói munkakört. Az OKJ 54-es számú végzettséget az 1/2000. SzCsM rendelet 3. sz. mellékletében nem sorolja fel az ápolói munkakör betöltéséhez szükséges végzettségek között.
Ilyen esetben besorolható-e az ápoló "E" fizetési osztályba, vagy pedig csak az egészségügyi érettségi bizonyítvány vehető figyelembe, és "D" fizetési osztályba sorolható? A 2018. 01. 01. napjától hatályos 1/2000. SzCsM rendelet az ápolói munkakört "C", "D", "E" fizetési osztályba sorolja. A?dolgozó egészségügyi szakiskolai bizonyítvánnyal rendelkezik. A 2017-ben hatályos rendelet alapján az ápoló munkakört "B", "C", "D", "E" fizetési osztályba lehetett sorolni. Ez alapján az egészségügyi szakiskolai bizonyítvány "B" fizetési osztályba lett besorolva. A 2018. 01. 01-jei változás hatására át kell sorolni a szakiskolai végzettséggel rendelkező dolgozókat "C" fizetési osztályba? Van-e valami iskola-előírási kötelezettség?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. október 16-án (266. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4817

[…] fizetési osztálytól "E" fizetési osztályig sorolható be, míg korábban "B" fizetési osztályba sorolásra is lehetőséget adott a rendelet.A legújabb képesítési követelmények alól azonban vannak mentesülési lehetőségek az átmeneti rendelkezések alapján. Abban az esetben, ha a jogszabály által biztosított lehetőség alapján mentesül valaki (végleg vagy ideiglenesen) a képesítési követelmény alól, akkor őt a kormányrendelet szerint az adott munkakörre előírt legalacsonyabb fizetési osztályba kell besorolni, tehát ápoló munkakör esetében "C" fizetési osztályba.Az 1/2000. SzCsM rendelet 120. §-a szerint az egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 7/2018. EMMI rendelettel megállapított 3. számú melléklet szerinti képesítési előírásoknak megfelel az, aki az e rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos 3. számú melléklet szerinti képesítéssel rendelkezik, vagy annak az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2016. EMMI rendelet 1. §-ának (7) bekezdése alapján a korábbi OKJ-s képesítése megfeleltethető.Azt a személyt, aki nem tartozik az előző bekezdés szerintiek hatálya alá, de a 113. § alapján szakképzettnek tekintendő, és a 7/2018. EMMI rendelet hatálybalépését megelőző napon szociális intézménynél, szolgáltatónál a 2. számú melléklet szerinti szakmai létszámnormák keretében foglalkoztatják, jogviszonya fennállásáig szakképzettnek […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.