Alanyi adómentesség értékhatárába beleszámító tételek


Alanyi adómentes adóalany vagyok, és két kérdésem volna az alanyi mentesség értékhatárába számító tételekkel kapcsolatban.
1. Egy német adóalany tolmácsolási szolgáltatást rendelt meg. A tolmácsolási szolgáltatást Magyarországon kellett teljesítenem. A szolgáltatás ellenértéke beletartozik az alanyi adómentesség 8 millió forintos értékhatárába? A német adóalany székhelye Németországban van, más országban nincs telephelye.
2. Egy fordítási szolgáltatás kapcsán előleget számláztam ki egy magyar megrendelőnek. A fordítást valószínűleg csak jövőre fogom befejezni. Az a kérdésem, hogy az előleg összegét bele kell számítanom a 8 millió forintos értékhatárba? Az Áfa-tv. 59. §-a azt mondja, hogy "termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani". Bár adót nem kell fizetnem, mert alanyi adómentes vagyok, de nekem nem egyértelmű, hogy az értékhatárba az előleget bele kell-e számítanom, vagy az értékhatár szempontjából majd a teljes ellenértéket kell figyelembe vennem akkor, amikor teljesítettem a fordítást?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. november 6-án (267. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4826

[…] Áfa-tv. 37. § (1) bekezdése kimondja, hogy "adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybe vevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van". Az Áfa-tv. 254. §-ának (1) bekezdése értelmében "az adóalany ott telepedik le gazdasági céllal, ahol gazdasági tevékenységének székhelye vagy állandó telephelye van". Az Áfa-tv. idézett rendelkezései alapján a tolmácsolási szolgáltatás, tekintve hogy a német adóalanynak Németországban van a székhelye, és más országban nincs telephelye, Németországban teljesült, azaz nem tartozik az Áfa tv. 2. §-ának a) pontja alá. Ebből következően – figyelemmel az Áfa-tv. 188. §-ának (1) bekezdésében írtakra – az Ön által teljesített szolgáltatás ellenértékét, mivel a szolgáltatás nem belföldön teljesült, a 8 000 000 forintos értékhatár számításakor nem kell figyelembe venni.Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az Áfa-tv. 193. §-ának d) pontja kimondja, hogy az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében. Ez azt jelenti, hogy a kérdéses esetben Ön egy adóköteles ügyletet teljesített a német adóalany megrendelő részére, amely után a német adóalany lesz az adófizetésre kötelezett. A számla kiállítása során ebben az esetben figyelemmel kell lenni az Áfa tv. 169. §-ának n) pontjában írtakra. A 169. § n) pontja kimondja, hogy a számlán fel kell tüntetni a "fordított adózás" kifejezést, ha az adófizetésre a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője kötelezett. Tehát a számlán az alanyi adómentességre nem kell, és nem is lehet hivatkozni, de azon a "fordított adózás" kifejezést fel kell tüntetni.2. Azzal kapcsolatban, hogy az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatárba […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.