Sajátáru-kivitel áfarendszerbeli megítélése


Adott egy harmadik országban székhellyel rendelkező társaság (továbbiakban: "A" társaság), amely Magyarországon nem rendelkezik gazdasági célú letelepedéssel, azonban az általa teljesített ügyletek miatt Magyarországon regisztrált általánosforgalmiadó-alany lett, magyar adószámmal rendelkezik. "A" társaság gépek, berendezések értékesítésével foglalkozik. A gépekhez szükséges alkatrészeket, összetevőket harmadik országból és a Közösség területéről szerzi be, melyeket Magyarországra szállít megmunkálás céljából. Az alkatrészeket és összetevőket közvetlenül egy, az összeszerelést és megmunkálást végző magyar cégnek (továbbiakban: "B" társaság) továbbítják. A fenti ügylettel kapcsolatban felmerülő kérdéseink:
1. A Magyarországról harmadik országba történő sajátáru-kivitelt, mely saját árut "A" társaság nem értékesíti azonnal, hogyan kell a magyar áfabevallásban feltüntetni?
2. Hogyan kezelendő áfaszempontból, és hogyan kell kezelni a bevallásban, ha a harmadik országba kivitt saját áru még az értékesítést megelőzően összeszerelésre kerül a harmadik országban?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. január 15-én (270. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4876

[…] bérmunkaszerződés tárgyát képező termékek megmunkálását, összeszerelését. Az áruk tulajdonjoga az egész folyamat alatt az "A" társaságnál van.A "B" társaság a termékek összeszerelését követően gondoskodik azok végső, harmadik országbeli vevőhöz történő kiszállításáról, figyelembe véve, hogy ‚A" társaságnak nincsen Magyarországon személyzete, aki a logisztikai folyamatokat kezelni tudná.1. Saját vagyonnak Magyarországról harmadik állam területére, más adóalany részére történő értékesítés nélküli mozgatása nem valósít meg az Áfa-tv. hatálya alá tartozó tényállást (nem minősül termékértékesítésnek, így exportnak sem), így nem keletkeztet adókötelezettséget, ami azt is jelenti, hogy az ügyletet az áfabevallásban nem kell szerepeltetni.A kérdésben vázolt tényállás alapján (a termék értékesítésére a fel- és összeszerelést, valamint az üzembe helyezést követően kerül sor) az ügylet megítélése azonban nem teljesen egyértelmű. Az Áfa-tv. 32. §-a kimondja, hogy "abban az esetben, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, és az értékesített termék olyan fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgál, amelyet az értékesítő maga vagy – javára – más végez, függetlenül attól, hogy azt kíséri-e próbaüzem vagy nem, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék fel- vagy összeszerelése, illetőleg annak üzembe helyezése történik".Fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítésről akkor beszélhetünk az áfa rendszerében, ha az eladó azzal a kötelezettséggel vállalja a termék értékesítését, hogy annak beszerelése, összeszerelése, felszerelése is az ő feladata (vagy a be-, össze-, felszerelést javára más végzi). Azok az ügyletek tartoznak ebbe a körbe, amikor az alkatrészekből egy minőségileg más, új termék áll elő a rendeltetés helyén az összeszerelés, felszerelés eredményeként. Az ügylet minősítése során lényeges szempont az is, hogy a termék az összeszerelés, üzembe helyezés eredményeként éri el azt a funkciót, ami a vevő számára szükséges, a gép az összeszerelését, beüzemelését, tesztelését követően bír a vevő számára valódi értékkel (a vevő szándéka nem alkatrészek beszerzésére irányul).A fent kifejtettek alapján, amennyiben "A" társaság a felek megállapodása alapján azzal teljesíti az ügyletet, hogy a harmadik államba kiszállított terméket összeszereli, üzembe helyezi (vagy javára ezt más végzi el), úgy már az Áfa-tv. hatálya alá tartozó ügyletről, […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.