Építési szerződés alapján külföldön teljesített ügylet áfarendszerbeli megítélése


Egy Magyarországon gazdasági céllal letelepedett kft. (társaság) építési szerződésben vasbeton szerkezet teljes körű kivitelezésének elvégzésére szerződött lengyel adószám alatt eljáró cégekkel. A szerződött összegek körülbelül 84 százalékát a gyártás, 16 százalékát a szerelés teszi ki. A társaság a Magyarországon részben készen beszerzett, részben saját gyártócsarnokában, valamint alvállalkozók által fémből előállított alkotóelemeket Lengyelországba szállítja, és az építkezések helyszínén a megrendelt szerkezetben összeszereli. A legyártott, megvásárolt szerkezetekkel együtt a szereléshez szükséges kötőelemek, egyéb anyagok döntő többsége is Magyar-országról kerül kiszállításra.
A kiszállított szerkezetek szerelését a társaság alkalmazásában álló munkavállalók, illetve a társasággal szerződött alvállalkozók végzik. Szükség esetén a szerkezetek összeállításához a helyszínen hegesztési munka is történik, melyet szintén a társaság munkavállalói végeznek. A munkavégzés Lengyelországban 2018. április 1-jével kezdődött meg. A 180 napot meghaladó munkavégzésre tekintettel a társaságnak szükségessé vált a lengyelországi adóregisztráció. A lengyel közösségi adószám 2018. szeptember 14-i hatály-dátummal él. A társaságnak telephelyre nem kellett bejelentkeznie, amely információból arra lehet következtetni, hogy a társaságnak általános forgalmi adó szempontjából eddig nem keletkezett gazdasági célú letelepedése. Az elvégzett teljesítésekről teljesítésigazolások alapján havi részszámlák kerülnek kiállításra vasbeton szerkezet ki-vitelezéséről. A vasbeton szerkezetek egy nagyobb beruházás alkotórészét képezhetik.
1. A fenti ügylettel kapcsolatban, a vasbeton szerkezet felépítésével a társaság az Áfa-tv. 32. §-a szerinti fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítést teljesít, vagy a tevékenységet ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak kell tekinteni?
2. A termékek kiszállításával megvalósul-e saját vagyon mozgatása?
3. Más tagállami adószám alatt végzett, külföldi teljesítési helyű szolgáltatások ellenértékét fel kell-e tüntetni az áfabevallás részletező adatai között?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. február 26-án (272. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4902

[…] hogy akár ő, akár megbízásából harmadik személy a terméket be-, fel-, illetve összeszerelje.Az ügylet jellemzőinek részletesebb megismerése – például, hogy a vasbeton szerkezet milyen funkciót tölt be, a megrendelő tulajdonába kerül-e, egyedi termék-e, a helyszínen történő összeszerelése speciális tevékenység-e, amit csak a társaság tud elvégezni – elengedhetetlenül szükséges az áfaszempontból történő megfelelő minősítéshez.Az a kérdés, hogy a vasbeton szerkezet milyen funkciót tölt be, abból a szempontból is jelentőséggel bír, hogy ha például csupán egy ideiglenes állványzat kerül felépítésre, amely a lebontást követően visszaszállításra kerül Magyarországra, akkor ez utóbbi esetben a terméknek Magyarországról Lengyelországba történő továbbítása nem eredményezne adóztatandó tényállást az Áfa-tv. 12. §-a (2) bekezdésének g) pontja alapján.Amennyiben az ügylet fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítésnek minősülne, az Áfa-tv. 12. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján a saját vagyon mozgatása kapcsán adófizetési kötelezettség fel sem merülhetne.Abban az esetben, ha az információk azt támasztják alá, hogy az ügylet szolgáltatásnak minősül, akkor a következőkre kell figyelemmel lenni. Az Áfa-tv. 12. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy "ellenérték fejében teljesített termékértékesítés továbbá, ha az adóalany a vállalkozása tulajdonában tartott termékét továbbítja, vagy bizományba átvett terméket továbbít belföldről a Közösség más tagállamába vállalkozása szükségleteire. A továbbítás minden olyan módozatot magában foglal, függetlenül attól, hogy azt az adóalany maga vagy – javára – más végzi, amelynek eredményeként a termék a küldeménykénti feladás vagy a fuvarozás megkezdéséhez képest a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor a Közösség más tagállamában van".Tekintve, […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.