Számlakibocsátási kötelezettség kezelőszemélyzet nélküli automata berendezés útján teljesített, távolról is nyújtható szolgáltatás esetén


Egy társaság az Európai Közösség területén letelepedett adózóként az Európai Közösség országaiba nyújt távolról is nyújtható elektronikus online szolgáltatást zárt informatikai rendszerben természetes személyek részére. Egy olyan online oldalt üzemeltet, ahol utazáshoz lehet társakat keresni. A rendszer teljesen automatizált, ingyenes regisztrációval egy felhasználói profil hozható létre, amivel látni lehet a keresési feltételeknek megfelelő partnereket. Díjfizetést követően láthatóvá válik a lehetséges partnerek profilképe, illetve korlátlan számú üzenet írható. A díjfizetés elektronikusan történik online fizetési szolgáltatón (Payment services provider; PSP) keresztül.
Az oldalon mind a megrendelés, mind a fizetés, mind a szolgáltatás nyújtása is elektronikus úton, elektronikus formátumban automatizálva, emberi beavatkozás nélkül, egy zárt rendszerben történik, hasonlóan a parkolási díj vagy az autópálya-használati díj elektronikus úton történő kiegyenlítéséhez. Tehát az online szolgáltatórendszer a kezelőszemélyzet nélküli automatához hasonlóan, ugyanúgy zárt rendszerben, kezelői közreműködés nélkül, automatikusan működik.
A társaság a magyarországi általános forgalmi adófizetési kötelezettségét a Mini Egyablakos Rendszeren (MOSS) keresztül, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, negyedévente teljesíti.
Az Áfa-tv. 2019. január 1-jét megelőzően hatályos 165/A. §-ának (1) bekezdése alapján mentesül a 45/A. § szerinti szolgáltatásnyújtás (távolról is nyújtható szolgáltatás) tekintetében a számlakibocsátási kötelezettség alól az az adóalany, aki (amely) belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig nem rendelkezik lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel belföldön, és aki (amely) a 45/A. § szerinti szolgáltatás nyújtása utáni adófizetési kötelezettségét azon tagállami szabályozás alapján teljesíti, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 358-369k. cikkében foglaltaknak. A 165/A. § (2) bekezdése alapján az (1) bekezdés nem alkalmazható abban az esetben, ha a szolgáltatás igénybevevője az adóalanytól számla kibocsátását kéri.
A fenti rendelkezés alapján a társaság a szolgáltatás igénybevevőjének számla kiállítására irányuló kérelme hiányában nem bocsát ki számlát. A társaság köteles-e nyugta kibocsátására a 2019. január 1-jét megelőzően?
2019. január 1-jétől a számlakibocsátásra vonatkozó rendelkezések módosultak. Az Áfa-tv. 158/A. §-ának (4) bekezdése alapján a számlára vonatkozó kötelezettségekre annak a tagállamnak a szabályait kell alkalmazni, amelyben a Héa-irányelv XII. cím 6. fejezetének tartalmában megfelelő különös szabályozást alkalmazó adóalanyt nyilvántartásba vették azon termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás vonatkozásában, amely után az adófizetési kötelezettségének az adóalany ezen különös szabályozás alkalmazásával tesz eleget.
A számlára vonatkozó kötelezettségek teljesítésénél a számlakibocsátási kötelezettség keletkezésének/teljesítésének időpontját kell figyelembe venni? A számlára vonatkozó kötelezettségek magukban foglalják a nyugtakibocsátási kötelezettségek teljesítését is?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. február 26-án (272. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4903

[…] alapján az Áfa-tv. 45/A. §-a szerinti távolról is nyújtható szolgáltatások esetében 2019. január 1-jét megelőzően az adóalany mentesült a számlakibocsátási kötelezettség alól. A?levelében foglaltak alapján az online útitárskereső oldalon mind a megrendelés, mind a fizetés, mind a szolgáltatás nyújtása elektronikus úton, elektronikus formátumban automatizálva, emberi beavatkozás nélkül, egy zárt rendszerben történik. Annak megítélése, hogy az online útitárskereső oldal kezelőszemélyzet nélküli automata berendezésnek tekinthető-e, a megadott információk alapján nem lehetséges. Ennek megállapításához a teljes folyamat valamennyi elemének részletes ismerete szükséges.Amennyiben kétséget kizáróan megállapítható, hogy a kérdésben említett online szolgáltatás a szolgáltató részéről teljesen automatizálva, emberi beavatkozás nélkül történik, akkor az online útitárs-kereső oldal kezelőszemélyzet nélküli automata berendezésnek tekinthető. Az Áfa-tv. 45/A. §-a szerinti távolról is nyújtható szolgáltatásokat teljesítő adóalany az Áfa-tv. 167. §-a c) pontjában foglaltak alapján kizárólag ebben az esetben mentesül a nyugtakibocsátási kötelezettség alól.2. 2019. január 1-jétől az Áfa-tv. 158/A. §-ának (4) bekezdése kimondja, hogy a számlára vonatkozó kötelezettségekre annak a tagállamnak a szabályait kell alkalmazni, amelyben a Héa-irányelv XII. cím 6. fejezetének tartalmában megfelelő különös szabályozást alkalmazó adóalanyt nyilvántartásba vették azon termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás vonatkozásában, amely után az adófizetési kötelezettségének az adóalany ezen különös szabályozás alkalmazásával tesz eleget. Ennek megfelelően, amennyiben egy adóalany, amely Magyarországon regisztrál a MOSS-rendszerbe, a számlára vonatkozó kötelezettségekre a magyar jogszabályokat kell alkalmaznia.Figyelemmel arra, hogy az Áfa-tv. nem állapított meg átmeneti rendelkezést a 158/A. § kapcsán, a számlára vonatkozó kötelezettségek teljesítésénél az ügylet teljesítési időpontját kell figyelembe venni.Az Áfa-tv. 165. §-a (1) bekezdésének b) pontja értelmében, amennyiben a 45/A. § szerinti szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.