Pedagógus helyes besorolása


2013. 03. 18. napjától foglalkoztatunk egy közalkalmazott óvodapedagógus munkavállalót. Idén jelezték felénk, hogy valószínűleg rosszul lett besorolva, amikor alkalmazásba került. A munkavállaló a Vhr. 6. §-ának (3) bekezdésére hivatkozva értesített bennünket, hogy 2013. 03. 18. napján rendelkezett legalább 6 év munkaviszony jellegű jogviszonnyal, ezért őt a Gyakornoki besorolás helyett Pedagógus I. fokozatba kellett volna sorolni, de ezekről a jogviszonyokról a munkáltatót nem tájékoztatta. Szeretnénk megállapítani a kolléga helyes besorolását. A közalkalmazott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kért a biztosítási jogviszonyairól nyilvántartást, melyben 1992. 07. 18. napjától szerepelnek 2013. 03. 17. napjáig olyan jogviszonyok, melyekről nem tudjuk, hogy beszámítanak-e a besorolásához, illetve figyelembe kell-e venni a pedagógus-előmenetel szempontjából. Figyelembe vehetők-e a következők:
- mezőgazdasági termelőszövetkezet; munka-viszony és egyéb biztosítási jogviszony,
- munkanélküli-járadék/-ellátás, keresetpótló juttatás időszaka,
- bt.-nél eltöltött munkaviszony,
- munkaviszony fennállása alatt GYED, GYES ideje,
- ahol az szerepel, hogy "munkaviszony jellegű jogviszony, munkaviszony, országgyűlési képviselő, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony"?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. április 16-án (274. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4931

[…] megszerzett bizonyos évnyi tapasztalatot. A Vhr. 6. §-ának (3) bekezdése kimondja, hogy ha a pedagógus munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik a 6. § (1) és (2) bekezdései szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól, és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra. A Vhr. definíciója alapján munkaviszony jellegű jogviszony: a munkaviszony, valamint a Kjt. 87/A. §-ának (1) bekezdésében felsorolt jogviszonyok. Tehát figyelembe vehető bármely munkaviszony, a közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony stb., függetlenül attól, hogy ott az érintett milyen munkakört töltött be.A munkáltató csak azokat a jogviszonyokat tudja figyelembe venni, amelyeket a közalkalmazott hitelt érdemlő módon igazol, és csak attól az időponttól, hogy azt a közalkalmazott leigazolta. Ha tehát a közalkalmazott mulasztotta el tájékoztatni, és megfelelő dokumentumokkal igazolni a korábban fennállt jogviszonyait, akkor az ebből eredő kár az ő terhére esik. A munkáltató onnantól kezdve tudja ezeket figyelembe venni, és őt helyesen besorolni, amikortól kezdve megadta a szükséges információkat a munkáltatónak, és azokat megfelelő módon alá is támasztotta.A besorolásnál figyelembe vehető jogviszonyokat többféle módon is lehet igazolni. Alapvetően bármely igazolás elfogadható, mely hitelesnek tekinthető, és amelyből kiderülnek a szükséges adatok, azaz pontosan milyen jogviszony állt fenn, hol (mely foglalkoztatónál), mettől, meddig. Ha az adatok alapján ezek nem állapíthatók meg pontosan, akkor további bizonyításra kell felhívni a közalkalmazottat. Tehát ahol például az szerepel a nyugdíjbiztosítási szerv igazolásában, hogy "munkaviszony jellegű jogviszony, munkaviszony, orzsággyűlési képviselő, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony", további hitelt érdemlő dokumentumokra lehet szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy pontosan milyen jogviszonyról is volt szó (pl. munkaszerződés/kinevezés). Önmagában tehát nem biztos, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv határozata elegendő bizonyítékul és információval szolgál.Abból a szempontból, hogy az érintettet Gyakornoki vagy Pedagógus I. fokozatba kell-e sorolni, figyelembe vehető minden munkaviszony vagy munkaviszony jellegű jogviszony. Így figyelembe vehető a betéti társaságnál (bt.-nél) eltöltött munkaviszony és a mezőgazdasági termelőszövetkezetnél eltöltött munkaviszony is, ha az valóban munkaviszony volt. Önmagában az az információ, […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.