Gyermekétkeztetés


A Költségvetési Levelek 273-as számában a 4917-es szám alatti kérdés arra vonatkozott, hogy milyen teendői vannak az önkormányzatnak, illetve a költségvetési szervnek a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban, ha alanyi adómentességet választ? Hasonló helyzetben lévő költségvetési szervként az alábbiakra várom válaszukat:
- Az önkormányzat megállapíthatja-e a nyersanyagnormát, és ezzel egyidejűleg az étkeztetésért fizetendő térítési díjat bruttó módon, azaz a korábbi nettó + áfa összeg összesen lenne a nyersanyagnorma, illetve a fizetendő térítési díj (pl. eredeti rendelet szerint 225 Ft + áfa, új rendelet szerint 286 Ft mindkét esetben)?
- Amennyiben a rendeletben a nyersanyagnorma 286 Ft, akkor az élelmezésvezetőnek a nyersanyag-beszerzést és -felhasználást eszerint kell nyilvántartania, azonban hogyan kell könyvelnünk ahhoz, hogy a 211-es készletek számlaértéke megegyezzen az élelmezésvezető által kimutatott készletértékkel?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. július 16-án (278. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5002

[…] étel nyersanyagára 286 Ft, akkor az eladási ár 286 Ft + 27% áfa, azaz 363 Ft. Az államháztartási számviteli előírások szerint az alanyi adómentes intézményeknek is külön kell könyvelni az áfát, vagyis nem könyvelhetik költségre. Ebből következően a nyersanyagköltségen 286 Ft-ot, azaz áfa nélküli árat kell kimutatniuk a könyvekben. A nyersanyag beszer-zé-si?ára az alanyi adómentes és az áfakörös intézményeknél is egyforma lesz, vagyis az áfát nem tartalmazó ár.Az önkormányzati rendeletben a település egészére nézve egyforma árat szoktak meghatározni az azonos típusú ételekre. Az ugyanazon helyről beszerzett ételek ára nem lehet eltérő intézményenként. Az önkormányzat megállapíthatja az árat bruttó módon, de ilyen esetben is az alanyi adómentes intézmény által kiszámlázott árat nem lehet adóalapra és áfára bontani, tehát […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.