Önkormányzat által a lakosságnak adott iskolakezdési, óvodakezdési, karácsonyi támogatás


A Költségvetési Levelek 276. számában a 4961. számú kérdéssel kapcsolatban a következő kérdések merültek fel:
Ha az önkormányzat a településén belül települési támogatás keretében a Szociális tv. 45. §-a szerint valamilyen életkori kritérium vagy körülmény alapján pénzbeli támogatást ad, akkor azt milyen adókötelezettség terheli?
Ha a települési támogatás keretében a karácsonyi támogatást az iskolások és az óvodások részére egy mikuláscsomaggal nyújtja az önkormányzat, annak is van adóvonzata?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. augusztus 6-án (279. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5013

[…] juttatást, akikkel az önkormányzat nem áll jogviszonyban) – a magánszemély oldalán személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség (kifizetőnek le kell vonni), a kifizető oldalán pedig szocho-fizetési kötelezettség keletkezik.A mikulásajándék tipikusan nem tartozik a települési támogatások közé. Az Szja-tv. 8.35. pontja alapján a helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat által a lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zárt körű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport-, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint – legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben – résztvevőnként azonos értékű ajándék, továbbá az ilyen rendezvényeken ingyenesen közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás adómentes. Tehát ha egy mikulásünnepség keretében adják ezeket a csomagokat, legfeljebb a rendezvény összes költségének 10%-áig, résztvevőnként […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.