Külföldi utas részére kiállítandó adó-visszaigénylő lap tartalmi követelményei


Egy társaság Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Lengyelországban és Portugáliában nyújt áfa-visszatérítési szolgáltatást kiskereskedőknek és utasoknak. A?cég új partneri kiskereskedővel rendelkezik Budapesten. A https://en.nav.gov.hu/taxation/taxinfo/VAT_foreign_traveller.html weboldalon az található, hogy az áfanyomtatvány 5 nyelven áll rendelkezésre. A kiskereskedőknek és az utasoknak történő jobb szolgáltatásnyújtás érdekében mobiltablettel rendelkeznek, melyhez nyomtató is tartozik, hogy így ki tudják nyomtatni az adó-visszatérítési űrlapot. A használt hőnyomtató papír csak 58 mm széles. Ha mind az 5 nyelven nyomtatnak az űrlapra, akkor az nagyon hosszú és nem környezetbarát.
1. A társaság használhatja-e fő nyelvként az angolt az áfaűrlap megtervezésében, valamint a kínait, mivel az ügyfeleik 90%-a Kínából származik, így ők is könnyebben tudnák használni a nyomtatványt?
2. Az Áfa-tv. 98. §-ának (5) bekezdéséhez kapcsolódóan a 360 napos szabály alkalmazható-e az Európai Unió területéről utasforgalomban kivitt termékekre?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. augusztus 27-én (280. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5032

[…] kitölteni.Figyelemmel arra, hogy az Áfa-tv. nem tartalmaz olyan rendelkezést, melynek értelmében a 99. § (11) bekezdésében meghatározott nyelveken túl más idegen nyelv ne lenne használható az adó-visszaigénylő lapon, így nincs akadálya annak, hogy az ügyfél a 99.?§ (10) bekezdésében meghatározott kötelező tartalmi elemeket (illetve azon túl más információkat) kínai nyelven is feltüntesse. Mivel az Áfa-tv. 99.?§-ának (11) bekezdése az adó-visszaigénylő lapon alkalmazandó nyelvek tekintetében nem határoz meg kötelező sorrendiséget, így nincs akadálya annak, hogy a cég fő (elsődleges vagy kiemelt) nyelvként akár az angol, akár a kínai nyelvet használja (vagy mindkettőt). Azonban a 99. § (11) bekezdése értelmében az adó-visszaigénylő lap rovatait legalább magyar, angol, német, francia és orosz nyelveken fel kell tüntetni, tehát a rovatoknak ezeken a nyelveken kötelezően szerepelniük kell az adó-visszaigénylő lapon.2. Az Áfa-tv. 98. §-a (2) bekezdésének a) pontja kimondja, hogy a termék Közösség területén kívülre történő értékesítéséhez kapcsolódó, az Áfa-tv. 98. §-a által biztosított adómentesség alkalmazásának feltétele, hogy a termék Közösség területéről való elhagyásának tényét, amelynek az értékesítés teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül kell megtörténnie, a terméket a Közösség területéről kiléptető hatóság igazolja.Az Áfa-tv. 98. §-ának (5) bekezdése kimondja, hogy "amennyiben a termék értékesítése során az adó alóli mentesség kizárólag a (2) bekezdés a) pontjában meghatározott feltétel teljesítése hiányában nem alkalmazható, azonban a termék az értékesítés […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.