Közfoglalkoztatási program keretében előállított termények


Önkormányzatunk közfoglalkoztatási program keretében mezőgazdasági terményeket termeszt, és ezeket értékesítjük. A termékértékesítés után befizetjük az áfát. Gazdaságélénkítő Program támogatási kérelmet nyújtunk be. A halmozott bevételünk a bérleti díjakkal és egyéb bevételekkel együtt meghaladta a 12 millió Ft-ot. A Belügyminisztérium az alábbiak szerint kéri a támogatások igénylését:
"Amennyiben az önkormányzat összes (kumulált) árbevétele (egyéb bevételek, közfoglalkoztatásból származó értékesítési vagy szolgáltatásnyújtási bevételek, bérbeadás stb.) 2018. évben vagy 2019. évben ez idáig elérte, vagy év végéig várhatóan meghaladja a 12 millió Ft-ot, akkor a Gazdaságélénkítő Program támogatási kérelem 1/b mellékletében a nettó költségeket kérheti igényelt támogatási összegként."
A fentiekre való tekintettel az önkormányzatnak a támogatás igénybevételét követően is lesz áfa-visszaigénylési joga?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2020. január 13-án (286. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5107

[…] termények előállítása, értékesítése gazdasági tevékenység, amelyből áfás árbevételük keletkezik, ezért a termények előállításával kapcsolatban felmerült kiadások előzetesen felszámított adója levonásba helyezhető.Az áfában a beszerzés levonásának joga nem attól függ, hogy milyen forrásból (támogatásból) finanszírozzák a beszerzést. Az államháztartási gazdálkodási szabályok miatt azonban, ha a támogatás bruttó lenne, tehát az áfára is fedezetet nyújtana, akkor nem lehetne levonásba […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.