Konferencia részvételi díja


Évek óta ugyanahhoz a céghez járunk adókonferenciára. Most a számlájukon az alábbi szöveget találtuk, ami korábban nem szerepelt rajta: "A részvételi díj természetbeni juttatásnak minősülő tételeit (étel, ital) adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli, melynek megfizetése a megrendelő feladata.
A részvételi díjról kiállított számla tartalmazza a természetbeni juttatások mértékét". Szabályosan jár el a képzőintézmény? Mennyi adót és milyen jogcímen kell az étel, ital után fizetnünk?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2020. január 13-án (286. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5116

[…] folytatta, és megfizette a reprezentációs kiadás utáni adót.Ha a konferencián történő részvétel a munkakör betöltéséhez kapcsolódó ismeretek megszerzését szolgálja, akkor a részvételi díj után sem a magánszemélynek, sem a kiküldő munkáltatónak nem merül fel adózási kötelezettsége. Szintén elszámolható kapcsolódó költség az utazás és szállás. Ha a számlában a rendezvényen történő ellátás költségeit áthárítja a rendezvényszervező cég, akkor a résztvevőt kiküldő munkáltatónak kell egyes meghatározott juttatásként megfizetni az étel, ital költsége utáni adót. A képzőintézmény szabályosan jár el, átháríthatja az adófizetési kötelezettséget. Egyes képzőintézményeknél az étkeztetés külön megrendelhető, tehát a résztvevők megválaszthatják, hogy kérnek-e ellátást, vagy csak az előadást kívánják meghallgatni. Ez utóbbi esetben adóköteles juttatás hiányában nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak.Az […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.