Turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos változások


1. A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek csökkentése érdekében Magyarország Kormánya számos intézkedést hozott. Ismereteim szerint az intézkedések a turizmusfejlesztési hozzájárulást is érintik, mégpedig a fizetési kötelezettséget. Mind az éttermi szolgáltatások, mind a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után fizetni kell turizmusfejlesztési hozzájárulást. Mindkét típusú szolgáltatás utáni fizetési kötelezettségre vonatkozik a könnyítés?
2. Két lakást adok ki rövid távra egy online felület segítségével, amelyekben elsősorban turisták szállnak meg, de más is igénybe veheti a szolgáltatást (az ingatlanokat nem adom bérbe hosszú távra). Ez is kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül? Ezt a tevékenységet magánszemélyként végzem, és nem adok például reggelit a vendégek számára, amit egy szálloda rendszerint biztosít. Nem csak a szállodák, hotelek, panziók nyújtanak kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2020. április 14-én (290. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5163

[…] 19-én lépett hatályba – idézett szabálya általánosságban, egységesen mentesít a Rendelet I.-ben meghatározott időszakra vonatkozóan a fizetési kötelezettség (valamint bevallási és hozzájárulás-megállapítási kötelezettség) alól, nem tesz különbséget a tekintetben, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást mely tevékenység – étkezőhelyi vendéglátás vagy kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, vagy mindkettő – után fizeti az arra kötelezett.A Rendelet II. – amely a kihirdetését követő napon, azaz 2020. március 24-én lépett hatályba – 2. §-a további részletszabályokat állapít meg a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban.A Rendelet II. 2. §-a kimondja, hogy "annak a turizmusfejlesztési hozzájárulásra kötelezettnek, amelynek a turizmusfejlesztési hozzájárulásta) negyedévente kell bevallania, a 2020. április 20-ig benyújtandó bevallásában a 2020. január 1. és 2020. február 29. közötti,b) évente kell bevallania, a 2021. február 25-ig benyújtandó bevallásában a 2020. január 1. és 2020. február 29. közötti, és a 2020. július 1. és 2020. december 31. közöttiidőszakra vonatkozó turizmusfejlesztési hozzájárulást kell megállapítania, bevallania és megfizetnie".2. A második kérdés kapcsán azt kell meghatározni, hogy az Áfa-tv. alkalmazásában mit tekintünk kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak. Mivel az Áfa-tv. nem tartalmaz definíciót a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra vonatkozóan, a meghatározásban a NAV által közzétett "A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás tartalma az általános forgalmi adó rendszerében" című, 2009/62. számú Adózási kérdés nyújt segítséget.Az Adózási kérdés kimondja, hogy az Áfa-tv. "nem támaszkodik az általános adózási szabályoktól eltérő megítélés alá tartozó ügyletek tartalmának körülírásakor a Központi Statisztikai Hivatal nómenklatúráira. Az áfabeli megítéléskor irreleváns továbbá az is, hogy más – hazai vagy közösségi – jogi rendelkezések milyen tartalmi és egyéb ismérvekkel határolják el az egyes tevékenységeket.Fentiek alapján a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás tartalmában igazodik a Héa-irányelv szerint kedvezményezhető szolgáltatások köréhez, így a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás alatt értendő minden olyan alapvetően turisztikai jellegű szolgáltatás, amely során ellenérték fejében az adott szálláshelyre vonatkozó jogszabályok szerinti követelményeknek megfelelő szállás biztosítása történik, így különösen:– a szálloda, panzió, kemping, üdülőház, turistaszálló, ifjúsági szálló által nyújtott szálláshely-szolgáltatás;– üdülők szálláshely-szolgáltatása (függetlenül attól, hogy a szolgáltatást igényjogosultak és azok hozzátartozói, vagy más személy veszi igénybe);– a kollégiumok, diákotthonoknak azon szálláshely-szolgáltatása, amely az Áfa-tv. 85. §-a (1) bekezdésének i) pontja alapján […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.