Támogatás könyvelése


Központi költségvetési szerv pályázatot nyert el 2019-ben, amelyben meg van határozva, hogy évenként – előre 3 évre – milyen összegű juttatásban részesülhet (például 30 millió forint évenként). A pályázat államháztartáson belüli vissza nem térítendő felhalmozási célú felhasználásra került elfogadásra, utófinanszírozással. A pályázati támogató okiratot 2019 márciusában írták alá. A pályázati feltételek szerint az éves biztosított keretösszegről minden év november 30-ig kell beszámoló alapján elszámolni. A beszámoló elfogadását követően a támogató a tárgyév december 31-ig utalja az évenkénti támogatás összegét.
- A 2020., illetve 2021. évre a támogatási okiratban megjelölt támogatási összeget kell-e kimutatni a pénzügyi könyvelésben a 3522 Költségvetési évet követően esedékes követelések felhalmozási célú támogatások bevételeire államháztartáson belülről főkönyvi számlán?
- Ugyancsak hasonló gazdasági esemény esetén, ha működési célú támogatásról van szó, mi a helyes könyvelési eljárás a pénzügyi számvitelben a követelések előírása vonatkozásában?
- Ha a pályázati tételekben van működési és felhalmozási célú elszámolási kötelezettség, és az eredeti kiírástól eltérően a működési elszámolásban 200 ezer forint feletti eszköz elszámolása is szerepel, amit a támogató elfogad, azt a könyvelésben tárgyévi könyvelésnél hogyan kell a pénzügyi számvitel szerint könyvelni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2020. június 23-án (293. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5216

[…] eredményszemléletű bevételek aktív időbeli elhatárolása között kell kimutatni.A támogató a működési célú támogatási rész elszámolásában tárgyieszköz-beszerzést fogadott el. Az Áhsz. megkülönbözteti a számviteli elszámolás tekintetében a felhalmozási és a működési célú támogatásokat. Az Áhsz. 14. §-ának (14) bekezdése alapján a fejlesztési célra – visszafizetési kötelezettség nélkül – kapott, pénzügyileg rendezett támogatás véglegesen átvett pénzeszköz összegét halasztott bevételként kell elszámolni. Fejlesztési célra kapott támogatáson a felhalmozási célú támogatások eredményszemléletű bevételeit kell érteni, vagyis a B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről és a B75. Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatokon elszámolt összegeket. A halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell megszüntetni, illetve a támogatás visszafizetésének elszámolásakor.Államháztartáson belüli támogatás esetében azonban csak akkor lehet a B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről rovaton szerepeltetni a kapott összeget, ha azt a folyósító az ennek megfelelő kiadási ERA-kódon szerepelteti, vagyis a K84. Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre rovaton. Javasoljuk […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.