Közétkeztetés I.


Az óvodánk biztosítja az óvodai és iskolai gyermekétkeztetést. A közétkeztetés igénybevételéről számlát, illetve nyugtát állítunk ki. A törvény alapján mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany, amennyiben a szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb az Áfa-tv. 163-164. §-ában rögzített határ-időig (a teljesítésig) készpénzzel, készpénzt helyettesítő fizetési eszközzel maradéktalanul kiegyenlíti, és nem kéri számla kibocsátását [Áfa-tv. 165. § (3) bek.], részükre nyugtát állítunk ki az étkezésről. Az Áfa-tv. 163. §-ának előírása értelmében az adóalanynak a számla kiállításáról a teljesítésig, de észszerű határidőn belül kell gondoskodnia.
Az online számlázás 2021-ben válik teljessé, ekkor már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhatóság.
1. 2021. január 1-jétől továbbra is állíthatunk ki nyugtát az étkeztetés igénybevételéről?
2. A számla kiállításakor a szülő kérheti, hogy a számla a munkáltató nevére kerüljön kiállításra. Ha nem a munkáltató nevére kérik a számlát, akkor mi a célszerűbb, a gyermek vagy a szülő nevére kiállítani a számlát?
3. Megerősítésként kérdezzük: a közétkeztetés esetében továbbra is a 27%-os áfakulcsot alkalmazzuk?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2021. január 19-én (302. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5365

[…] szolgáltatás nyújtójának, valamint a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének neve és címe. A vevő az, aki a szolgáltatásban részesül, jelen esetben a gyermek, aki az ebédet megeszi. A vevő és a fizető fél elválhat egymástól. A szülő munkáltatója nem vevő, nem fogyasztó, akkor sem, ha a számla ellenértékét vagy annak egy részét a szülő helyett átvállalja. A szülő sem vevő annak ellenére, hogy kifizeti a gyermeke számláját. Az Szja-tv. már nem követeli meg, hogy a munkáltató nevére szóló számlát állítsanak ki akkor, ha az étkeztetéshez hozzájárul a munkáltató.3. A közétkeztetésről továbbra is 27%-os áfakulcs alá tartozó számlát kell kiállítani, és a közétkeztető intézmények az étkeztetés miatt továbbra sem kötelezettek online pénztárgép bevezetésére. Ennek az az oka, hogy az Áfa-tv. 3. sz. mellékletének II. részében foglalt 5%-os adómérték alá tartozó szolgáltatások körébe az "Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR'15 56.10-ből)". […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.