A számlán szereplő fizetési mód


Egyre több helyen előkerül a számlázással kapcsolatos kérdések között a számlán szereplő fizetési mód szerinti kiegyenlítésének kötelezősége, ugyanis a feltüntetett fizetési mód csak tájékoztató jellegű, így a készpénzes számlát lehet átutalással és fordítva is teljesíteni. Pl. "Hihetetlen ugyan, de a számla fizetési módja nem kötelező eleme a számlának. Ez gyakorlatilag a könyvelőnek szóló útmutató, hogy ezt a számlát valószínűleg azzal a fizetési móddal bocsátották ki. Azért csak »valószínűleg«, mert arra sincs semmilyen előírás, hogy egy »készpénz«-fizetési módú számlát valóban készpénzzel egyenlítettek ki, és persze egy átutalásos számlával is beballaghat a vevő a cég telephelyére azért, hogy azt készpénzzel kifizesse." Az Áfa-tv. 169. §-a alapján valóban nem kötelező tartalmi eleme a számlának a fizetési mód. Ugyanakkor az Áfa-tv. 176. §-ában szabályozott egyszerűsített számlára vonatkozik az a szabály, hogy a készpénzfizetéssel egyidejűleg állítható ki.
Ha a készpénzes számla – amit alapvetően egy azonnali teljesítésű ügyletnek kellene tekinteni – későbbi dátummal lesz kiegyenlítve, akkor a szállítónál hiány keletkezik. Mi az irányadó jogszabály, mennyire átjárható a fizetési mód, a gyakorlatban átutalásos számla készpénzzel történő teljesítésére van példa, és ez fordítva is igaz?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2021. június 8-án (308. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5471

[…] tartalmazó összegét legkésőbb az Áfa-tv. szerinti teljesítési időpontig készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel maradéktalanul megtéríti. Ebben az esetben egyszerűsített adattartalmú számlát ki lehet állítani adóalany és nem adóalany személy részére is. Készpénz-helyettesítő fizetési eszköz a bankkártya, tehát bankkártyás fizetés esetén is kiállítható egyszerűsített számla. Az egyszerűsített számla csak az előzőekben ismertetett fizetési módok esetén alkalmazható, a fizetési mód feltüntetése az egyszerűsített számlán nem kötelező.Az egyszerűsített számla kiállítása nem kötelező, az csupán lehetőség. Készpénzfizetés esetén is kiállítható teljes adattartalmú számla.Az egyszerűsített számla adattartartalma, amelyet az Áfa-tv. 176. §-a tartalmaz, több fontos tartalmi különbséget mutat a számlához képest. A teljesítés időpontjának egybe kell esni a pénzmozgás időpontjával, tehát a számlakiállítás időpontja, a teljesítés időpontja, és a készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel történő fizetés időpontja nem térhet el egymástól, és a számlát a pénzmozgással egyidejűleg kell kiállítani, ezért elegendő egy dátumot szerepeltetni.A számlán (Áfa-tv. 169. §-a szerinti adattartalommal kiállított számla) külön szerepel a teljesítés időpontja, ha az eltér a számlakiállítás időpontjától, a számla kelte és a fizetési határidő (bár ez utóbbi sem kötelező eleme a számlának). A számlán a fizetési mód lehet többek között készpénzfizetés is, de ilyen esetben nem előírás, hogy a kiegyenlítés megtörténjen a számlakiállítással egyidejűleg, tehát elválhat […]
 
Kapcsolódó címkék:      
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.