Helyiségek ingyenes használatba adása


Egy kormányhivatal az Áfa-tv. 86. § (1) bekezdése l) pontjának hatálya alá tartozik, nem választott adókötelessé tételt az ingatlan-bérbeadás tekintetében. Egy másik költségvetési szervvel évek óta több megállapodással rendelkezik helyiség ingyenes használatba adásáról. A megállapodások értelmében az ingyenesen használatban lévő helyiségrészre eső üzemeltetési költségre havi átalánydíjat (közüzemi díjat) fizet a használatba vevő fél. A megállapodások szerint a tárgy-évet követő év április 30. napjáig elszámolást készítenek a felek, és a számlákkal alátámasztott tételes elszámolás alapján határozzák meg az előző évre ténylegesen fizetendő közüzemi díjak összegét.
a) Amennyiben a költségvetési szerv az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének l) pontja hatálya alá tartozik, abban az esetben az ingatlan-bérbeadást áfamentesen kellene számlázni. Jelen esetben azonban bérleti díjat nem számlázunk, csak a használat során felmerült közüzemi díjakat. Ebben az esetben a közüzemi díjak felveszik-e a bérleti díj áfatartalmát (jelen esetben mentes), vagy pedig közvetített szolgáltatásnak minősülnek (27%-os áfatartalommal)?
b) Amennyiben a számlák helytelen áfakulccsal kerültek kiállításra, azokat visszamenőleg javítani kell?
c) Amennyiben igen, ezt az áfabevallások ön-ellenőrzésével tehetjük meg, vagy pedig az Áfa-tv. 153/B. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján fizetendő adót csökkentő tételként vehetjük figyelembe?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2021. augusztus 31-én (312. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5552

[…] szolgáltatásnyújtás esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a szolgáltatás nyújtója hárít át a szolgáltatás igénybevevőjére.Az idézett törvényi rendelkezés alapján, amennyiben ingatlan-bérbeadás történik, és ehhez kapcsolódóan számlázzák ki az üzemeltetési költséget, akkor az minden esetben az Áfa-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerinti járulékos költség, és mint ilyen osztja a főszolgáltatás, azaz a bérbeadás áfarendszerbeli megítélését. Ennek megfelelően, amennyiben az ingatlan-bérbeadás az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének l) pontja alapján adómentesen történik – azaz az adóalany ezen tevékenységét az Áfa-tv 88. §-a (1) bekezdésének l) pontja alapján nem tette adókötelessé -, az üzemeltetési költséget adómentesen kell számlázni. Az üzemeltetési költségekre vonatkozó adómentesség a havi átalányban és az éves elszámoláskor megállapított különbözetre is alkalmazandó.b) Az esetlegesen helytelenül, általános forgalmi adó felszámítása mellett kiállított számlákat tehát helyesbíteniük kell.c) A helyesbítés következményeként az üzemeltetési költséget kiszámlázó félnél csökken az adófizetési kötelezettség. Az Áfa-tv. 153/B. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében, ha az adóalany által korábban megállapított és bevallott adóalap vagy […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.