Kataalanyiság változása


Önkormányzatunk 2020 decemberében szerződést módosított az (akkor áfás és katás) egyéni vállalkozóval, mely szerint az egyéni vállalkozó a 2021. év folyamán a szerződésben vállaltakat továbbra is teljesíti. A vállalkozó 2020 decemberében a NAV felé jelezte, hogy az áfakötelezettség tekintetében az alanyi adómentességet választja a 2021. évre. Az önkormányzatot nem tájékoztatta a változásról. Az egyéni vállalkozó a 2021. január 1-jétől hatályos Katv. 32/E. §-ának (2), valamint a 13. §-ának (2) bekezdései értelmében nyilatkozati kötelezettségének nem tett eleget az önkormányzat felé, pedig a kata jogállásában nem történt változás. Az egyéni vállalkozó 3 millió forint feletti szolgáltatást nyújtott az önkormányzat részére.
1. Az önkormányzat felé elmulasztott nyilatkozatok leadása miatt milyen szankció terheli az egyéni vállalkozót?
2. Az egyéni vállalkozó arról adott tájékoztatást, hogy 21T101E nyomtatványt nyújt be a NAV részére, melyben kéri, hogy 2021. január 1-jétől nem katás egyéni vállalkozóként működik. A kiállított számláit helyesbíti, a mulasztási bírságot kifizeti, a többlet-járulékfizetési kötelezettségének eleget tesz. Megteheti ezt az egyéni vállalkozó?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2021. november 23-án (316. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5618

[…] a katabejelentési kötelezettséget nem érinti. Természetesen az alanyi adómentesség választásáról is tájékoztatni kellett volna az önkormányzatot, de ennek elmulasztása miatt nincs törvényben nevesített szankció, illetve csak akkor lenne, ha nem az áfajogállásnak megfelelő számlát állít ki. A számla kiállításakor az alanyi adómentesség egyértelműen kiderül az adószámból és abból, hogy a számla áfát nem tartalmaz. Az alanyi adómentesség miatt a szerződést módosítani kell. Az alanyi adómentesség a vállalkozó adószámából is kiderül, amit önkormányzatuk ellenőrizhet az adóhatóság nyilvános adatbázisában.Megszűnik a kataalanyiság a bejelentés hónapjának utolsó napjával, ha az adóalany bejelenti, hogy adókötelezettségeit a jövőben nem a Katv. szabályai szerint teljesíti. Visszamenőlegesen nincs lehetőség a katából kilépésre.A 40 százalékos mértékű adót a kifizetőnek első alkalommal a 3 millió forintos juttatási értékhatár átlépését követő hónap 12-éig kell megállapítania, bevallania és megfizetnie. A kataadózó vállalkozásnak a számláján fel kell tüntetni a kataadózó mivoltát. Ha a számlán szerepelt ez a tény, akkor az önkormányzat teljesíteni tudta […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.