Kérdések az szja-visszatérítéssel összefüggésben


Költségvetési szervként foglalkoztatunk magánszemélyeket. Az alábbi kérdések merültek fel a gyermekes dolgozók személyijövedelemadó-visszatérítése kapcsán.
1. Az elvált szülőknél kinek jár az szja-visszatérítés?
2. Elvált szülők esetén, ha a gyermeket felváltva gondozzák – amiről van bírósági döntés –, de az apa lemondott a családi pótlékról, akkor kaphat-e visszatérítést?
3. Kérhető-e hitelszámlára, külföldi bankszámlára vagy külföldi címre az szja-visszatérítés?
4. A felek az idei évben elváltak, a férj csak két hónapig volt családi pótlékra jogosult. Ő is visszakapja az egész évi adóját a felső határig, vagy csak arányosan?
5. Jogosult-e szja-visszatérítésre az a várandós nő, aki pontosan december 31-én tölti be a várandósság 91. napját?
6. Hogyan kell kiszámolni az szja-visszatérítést, ha a magánszemély az első házasok kedvezményét és a személyi kedvezményt is szeretné érvényesíteni?
7. Az szja-visszatérítést a közös lakcím megléte befolyásolja? Ha nincs közös lakcím, de közösen élnek a gyerekkel, akkor ő a Cst. 4. §-ának k) pontja szerinti saját háztartásban nevelt, gondozott gyermeknek minősül-e?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2021. december 14-én (317. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5630

[…] szabályozott családi kedvezmény érvényesítése szempontjából nem bír joghatással, ezért a családi pótlékra való jogosultsága továbbra is fennáll. Ez azt jelenti, hogy családi kedvezményre is jogosult, s így az szja-visszatérítésre is.3. Ha a magánszemély a 2021. év bármely napján jogosult volt családi kedvezményre, jogosult az szja-visszatérítést is érvényesíteni. Az szja-visszatérítést azonban csak belföldi fizetési számlaszámra, vagy belföldi postai utalási címre utalja ki a NAV.4. Mivel a 2021. év során volt olyan nap, amikor családi pótlékra volt jogosult a közös gyermekük után a férj is, ez azt jelenti, hogy ő is jogosult az szja--visszatérítésre.5. Az Szja-tv.-ben található hatályos szabályozás alapján a magánszemély a fogantatás 91. napjától válik jogosulttá a családi kedvezményre, s mivel a kérdésben szereplő esetben ez a nap még 2021-re esik, így jogosulttá válik az szja-visszatérítésre mind a várandós nő, mind pedig a vele közös háztartásban élő házastársa.6. Az szja-visszatérítés az összevont adóalap személyi jövedelemadójának az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összegére érvényesíthető. Mindez azt jelenti, hogy először a személyi kedvezmény, majd az első házas kedvezmény érvényesíthető, a fennmaradó összeg adója után – ha családi kedvezményt nem érvényesít a magánszemély, de jogosult rá – érvényesíthető […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.