Közvetített szolgáltatás


Önkormányzatunkat megkereste egy helyi vállalkozás, hogy szeretné a település rendezési tervének módosítását kezdeményezni egy őket érintő terület vonatkozásában. A vállalkozás megtéríti az önkormányzatnak a rendezési terv módosításával kapcsolatosan felmerült költségeit, többletmunkáját. A tervezőiroda az önkormányzat részére 100 000 forint + áfa összegről állít ki számlát a rendezési terv módosításáról. Az önkormányzat viszont – saját munkáját is beleszámítva – nagyobb összegről, bruttó 300 000 forintról állítana ki számlát a módosítást indítványozó vállalkozás felé. Az önkormányzat 2-es adószámmal rendelkezik.
1. Az önkormányzat által kiállított számlát áfa hatályán kívüli tevékenységként kell kiállítani, vagy 27%-os áfásként (mint továbbszámlázott szolgáltatás)?
2. Ha áfásként, akkor levonásba helyezhető-e a tervezési feladatok számlájában feltüntetett előzetesen felszámított áfa?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. január 18-án (318. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5652

[…] Közvetített szolgáltatás esetén, ha a közvetítő is áfaalany és belföldi a teljesítési hely, akkor azzal az adómértékkel kell számolni, ahogy az eredeti számlát kapták, és az előzetes áfa levonásba helyezhető. Ha azonban valamely szolgáltatás beépül a saját szolgáltatásukba, akkor az Áfa-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján annak a szolgáltatásnak az adómértékével adózik.A kérdéses esetben az önkormányzat a rendezési tervet módosítja, ami hatósági tevékenység, áfa hatályán kívüli, ezért az ehhez igénybe […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.