Középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakember foglalkoztatása


1. Önkormányzatainknál a 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet alapján a közösségi színtér működésének személyi feltétele legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező szakember foglalkoztatása. A munkakör betöltéséhez szükséges, OKJ 54 345 02 azonosító számon elvégzett (Közművelődési szakember II. szakirány) felső középfokú szakképesítés, amelyhez az érettségi vizsga megléte alapkövetelmény – régi elnevezéssel felsőfokú szakképzésnek számít-e? Ha igen, akkor közalkalmazotti besorolásnál az "E" fizetési osztály a megfelelő?
2. Közösségi Ház esetében – amely nem intézményként működik – a foglalkoztatott közalkalmazott rendelkezik "háztartásökonómiai-életvitel" szakos tanári diplomával, de nem rendelkezik a 475/2020. Korm. rendelet alapján elvárt, a fizetési osztálynak megfelelő közművelődési szakképesítéssel vagy felsőfokú közművelődési szakképzettséggel, emiatt a közalkalmazott besorolásánál a legmagasabb iskolai végzettséget, a gimnáziumi érettségit vettük figyelembe, "C" fizetési osztályba soroltuk be. Megfelelő-e a besorolási osztály?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. március 8-án (320. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5679

[…] rendelet speciális képesítési követelményt nem határoz meg, tehát bármely, a Kjt. 61. §-a szerinti, a "D", "E" fizetési osztálynak megfelelő (vagy annál magasabb szintű) végzettséggel betölthető.Tekintettel arra, hogy a kérdés alapján az érintett közalkalmazottnak nincsen felsőfokú (főiskolai, egyetemi) végzettsége, esetében a közművelődési munkatárs munkakör jöhet szóba mint középfokú végzettséggel (felsőfokú szakképesítéssel) betölthető munkakör. A közalkalmazottat a munkakörre előírt fizetési osztályok közül a legmagasabba kell besorolni, amelynek megfelelő végzettséggel, képesítéssel, szakképzettséggel rendelkezik. Az 54-es OKJ végzettség a Kjt. 61. §-ának (3) bekezdése alapján felsőfokú szakképesítésnek számít, így ezzel az "E" fizetési osztályba sorolható az érintett.2. A 475/2020. Korm. rendelet 16. §-ának (1) bekezdése szerint a kulturális munkaköröket, a munkakörhöz kapcsolódó fizetési osztályokat, valamint a munkakör betöltéséhez a Kjt. 61. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat meghaladóan szükséges képesítési és többletkövetelményeket a 2. melléklet tartalmazza.Ha a 2. melléklet a kulturális munkakörre nem határoz meg képesítési előírást, akkor a munkakör betölthető mindazon végzettséggel, szakképesítéssel, szakképzettséggel, amelyet a Kjt. 61. §-ának (1) bekezdése a munkakörhöz a 2. mellékletben meghatározott fizetési osztályba sorolás feltételeként előír.A kérdésből nem derül ki, hogy az érintett milyen munkakörben van foglalkoztatva, azonban alapvetően a vonatkozó Kjt. végrehajtási rendelet szerinti munkakörökből lehet választani, mivel egyéb esetben a besorolás nem végezhető el adekvátan.A hivatkozott 2. melléklet szerint a közművelődési szakember munkakört, illetve az azt betöltő közalkalmazottat "F"-"H" fizetési osztályokba lehet besorolni, és a munkakörre előírt képesítési követelmény a fizetési osztálynak megfelelő közművelődési szakképesítés vagy felsőfokú közművelődési szakképzettség.Ennél alacsonyabb fizetési osztályba a közművelődési munkatárs sorolható be, méghozzá "D"-"E" fizetési osztályba, itt a rendelet speciális képesítési követelményt nem határoz meg, tehát bármely, a Kjt. 61. §-a szerinti, a "D", "E" fizetési osztálynak megfelelő (vagy annál magasabb szintű) végzettséggel betölthető.A fizetési osztálynak megfelelő közművelődési szakképesítés alatt jelen esetben felsőfokú végzettséghez kapcsolódó közművelődési szakképesítést értünk.A rendelet szerint felsőfokú közművelődési szakképzettség a felsőfokú oktatási intézményben szerzett népművelő, közművelődési előadó, művelődésszervező, művelődési menedzser, művelődési (és felnőttképzési) menedzser, andragógus (művelődésszervező szakirány), kulturális […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.